Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Srbije obećava zakon o nestalim bebama na jesen


Vlada Srbije obavestila je Savet Ministara Saveta Evrope da bi zakon o nestalim bebama trebalo da bude usvojen do kraja oktobra ili početkom novembra ove godine, stoji u dopisu dostavljenom RSE iz Saveta Evrope.

Vlada Srbije, kako se navodi u ovom dopisu, obavestila je Savet ministara dokle se stiglo sa usvajanjem zakona o nestalim bebama, što je obaveza Srbije po presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović protiv države Srbije.

Ministarstvo pravde Srbije obavestilo je Savet ministara da Skupština Srbije nije u mogućnosti da usvoji ovaj zakon do septembra, kada je sledeće zasedanje Saveta ministara, jer “sledeće redovno zasedanje Skupštine počinje u oktobru”. U dopisu Ministarstva pravde dodaje se da bi zakon “u svakom slučaju trebalo da bude usvojen pre sastanka Saveta ministara u decembru 2019.godine”.

Kako je navelo Ministarstvo pravde, pripremljena su dva amandmana na Nacrt zakona o nestalim bebama koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, a koji su “rezultat konsultacija sa nevladinim organizacijama”.

Jedan od amandmana, kako stoji u dopisu Ministarstva pravde, ostavlja mogućnost da sud naloži DNK analizu kako bi se utvrdile činjenice u slučajevima nestale dece, a amandmanom se omogućuje i pretraga Nacionalnog DNK registra, kako bi se uporedili rezultati.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine, Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

Tom presudom ovaj sud je obavezao Republiku Srbiju da u roku od jedne godine od pravnosnažnosti njegove presude preduzme odgovarajuće mere radi ustanovljavanja mehanizma koji bi omogućio svim roditeljima da u sličnim situacijama dobiju odgovarajuće odgovore i odgovarajuću naknadu.

Savet Ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presude, u odluci usvojenoj na poslednjem sastanku u junu 2019. godine, insistirao je da vlasti u Srbiji osiguraju da usvajanje zakona o nestalim bebama bude pitanje od najvećeg prioriteta.

Savet Evrope je tada pozvao vlasti u Srbiji da dostave ažurirane informacije dokle se stiglo sa usvajanjem zakona i drugih mera kako bi se osigurao efikasan mehanizam za utvrđivanje činjenica o nestalim bebama, a kako se navodi, odlučili su da se ovo pitanje razmatra i na sledećem sastanku zakazanom za septembar 2019. godine.

Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji ušao je u skupštinsku proceduru 20. marta 2018. godine. Predlagač je Vlada Srbije, a obrađivač propisa Ministarstvo pravde.

XS
SM
MD
LG