Dostupni linkovi

U Parizu 42 stepena, vrućina u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj


Pariz je premašio sve rekorde poslednjih 70 godina sa temperaturom od 42,4 stepena Celzijusa u 15.20 sati, saopštila je francuska meteorološka služba.

Rekord za Pariz je već oboren ranije tokom dana sa 41, dok meteorolozi predviđaju da će do večeri na širem području glavnog grada biti do 43 stepena.

Delovi Francuske su pod upozorenjem za toplotu posle toplotnog talasa 2003. godine kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi, posebno starijih. Od tada je vlada uvela sistem upozorenja na vrućinu označen bojama da upozori ljude kada se očekuje da će temperatura da poraste do opasnih nivoa.

Sistem upozorenja podignut je najviši crveni nivo prvi put za vreme prošlomesečnog toplotnog talasa kada je u Francuskoj zabeleženo 46 stepeni, najviša temperatura ikad registrovana. Danas je oko petina teritorije Francuske pod crvenim meteorološkim upozorenjem, od Lamanša preko regiona Pariza do Burgonje.

U Nemačkoj je danas zabeleženo više od 41 stepena Celzijusa. Na jugu Holandije posle podne je bilo 40,4 stepena, a u Belgiji 40,6 stepeni.

Toplotni talas koji je zahvatio deo zapadne Evrope trebalo bi od sutra da jenjava.

XS
SM
MD
LG