Dostupni linkovi

Ukrajina oslobodila posadu, zadržala ruski tanker


Ukrajina je oslobodila posadu ruskog tankera zaplenjenog u luci Izmail, ali je brod i dalje pod kontrolom ukrajinskih vlasti, kazao je portparol ruske ambasade u Kijevu.

Ukrajina je nešto ranije saopštila da je zaplenila ruski tanker zbog njegove umešanosti u zarobljavanje tri ukrajinska broda u novembru nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Ured ukrajinskog tužilaštva je saopštio da je pritvoreno deset ruskih mornara koji su ispitivani. Ruske agencije javljaju da je u trenutku zaplene na tankeru bilo 15 članova posade.

Ruski zvaničnici su istakli da je Ukrajina delovala poput “gusara” i od Kijeva je zatraženo da razmotri kako će ovaj incident uticati na oslobađenje njihovih 24 mornara koji su u zatvoru u Rusiji.

"Ukrajina treba da misli o posledicama nakon što je njihova Bezbednosna služba zaplenila tanker `Nika spirit`", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Plendiba ruskog tankera preti da ugrozi delikatne pregovore o mogućoj razmeni zarobljenika, koji su intenzivirani nakon telefonskog razgovora predsednika dve države, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.


XS
SM
MD
LG