Dostupni linkovi

Usvojen Koncesioni akt i Ugovor o koncesiji za Aerodrome Crne Gore


Aerodrom Podgorica
Aerodrom Podgorica

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Koncesioni akt i ugovor o koncesiji za Aerodrome Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković. Premijer Duško Marković je poručio da se Aerodromi ne prodaju, već kako je poručio, očekuje velika ulaganja koja ostaju budućim generacijama.

Ministar iz SD-a Damir Šehović je bio protiv usvajanja Koncesionog akta. Stav SD je ponovoljen i na Vladi, kazao je Nurković, i dodao, da su ostali pri tome da Aerodrome ne treba dati pod koncesiju.

Nurković je kazao da je već obavio razgovore sa 15 ili 20 firmi koje su zainteresovane za Aerodrome.

"Oko 20 renomiranih firmi iz ove oblasti je već zainteresovano za Aerodrome, vidjećemo ko će ispuniti kriterijume koje smo postavili u ovom aktu", kazao je Nurković, prenosi RT CG.

Nakon svih procedura i tendera, Nurković očekuje da ugovor sa koncensionarom bude potpisan u martu naredne godine.

"Planiramo da u februaru ili martu izvršimo prenos imovine", kazao je Nurković.

Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i, kako dodaje Nurković, najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Obaveza ponuđača je, kako navodi ministar, da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

“Formiranje cijena biće pod strogom kontrolom Ministarstva” , kazao je Nurković.

Naveo je da su uslovi za budućeg koncesionara veoma strogi.

"Taj ko zadovolji sve kriterijume tehničke, finansijske i ko da najbolju ponudu za poboljšanje avio dostupnosti biće proglašen za pobjednika tendera", kazao je Nurković.

Ministar je objasnio i da nema bojazni da će radnici ostati bez posla, jer su, kako je kazao, zaštićeni najboljim kolektivnim ugovorom.

Pojasnio je da u narednih pet godina neće biti otpuštanja.

"I radnici smatraju da smo jako dobro zaštitili njihove interese kolektivnim ugovorom", naveo je Nurković.

XS
SM
MD
LG