Dostupni linkovi

Vlada Kosova u ostavci zaseda u petak


Zgrada Vlade Kosova u centru Prištine
Zgrada Vlade Kosova u centru Prištine

Premijer Kosova u ostavci, Ramuš Haradinaj, sazvao je za petak redovnu sednicu vlade sa nekoliko tačaka dnevnog reda. Njegov savetnik Haki Šatri, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da će se u petak diskutovati o pitanjima koja su u skladu sa Vladom u ostavci, bez kršenja zakona ili Ustava.

"Premijer u ostavci, u saradnji sa kabinetom i permanentnim sekretarom rekli su da ukoliko ima zahteva za koje je potrebna odluka a koji nemaju dugoročnu prirodu i koji su u skladu sa pravilima odluka Vlade u ostavci, oni mogu biti na dnevnom redu i mogu da se razmatraju, zato što Vlada ima za obavezu da osigura nastavak rada koji su ranije počeli sve do predaje mandata ili novog mandatara vlade", kazao je Šatri. On je dodao da ne sme da se dopusti institucionalni vakuum do formiranja nove vlade.

Stručnjaci Ustavnog prava na Kosovu, međutim, smatraju da ostavkom premijera pada i vlada, dodajući da takva vlada nema prava da donosi odluke.

"Ustav ne reguliše stvari u detalje i to rade zakoni, a u ovom slučaju potreban je Zakon o vladi, koji ne postoji. Ali, Ustavom je određeno da ostavkom premijera, pada vlada. Znači, u ovakvoj situaciji vlada obavlja samo administrativni i tehnički posao", ističe Baraljiu.

Ramuš Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije nakon poziva Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

XS
SM
MD
LG