Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španci nisu uspeli da formiraju vladu, mogući vanredni izbori


Španski premijer Pedro Sančez

Španski socijalistički lider Pedro Sančes rekao je danas da nije uspeo da se dogovori sa levičarskim savezom Ujedinjeni možemo (Unidas Podemos), što je bilo ključno za formiranje nove vlade. Sančes je rekao u donjem domu parlamenta da "nije bilo moguće" oformiti koalicionu vladu sa savezom.

Sančesovi socijalisti imaju 123 od ukpno 350 poslanika i bila im je potrebna podrška saveza Ujedinjeni možemo i manjih partija kako bi savladali garantovano "protiv" Narodne partije, desničarskog Sijudadanosa, ekstremno desničarskog Voksa i drugih manjih desničarskih stranaka.

Socijalisti su pregovarali do poslednjeg momenta kako bi se dogodio preokret, ali Sančes kaže da su zahtevi za raspodelu moći koje je tražio savez bili previsoki.

Kako lider socijalista nije uspeo u pregovorima, počinje da teče rok od dva meseca za formiranje nove vlade. Po isteku tog vremena, parlament će automatski biti raspušten i biće raspisani novi izbori, najverovatnije u novembru.

Kralj Felipe Šesti će sazvati novu rundu razgovora s liderima parlamentarnih stranaka i zatim imenovati novog kandidata za formiranje vlade. Rok za novog kandidata je 23. septembar.

Sančes je na čelo vlade došao pre godinu dana, nakon što je njegov prethodnik, lider konzervativaca Marijano Rahoj, izgubio glasanje o poverenju posle sudske presude u slučaju korupcije u koju je bila umešana njegova Narodna partija.

Sančesova manjinska vlada je trajala do februara, kada su desničarske stranke i katalonski separatisti oborili predlog budžeta. Premijer je odgovorio raspisivanjem vanrednih izbora koji su održani 28. aprila. Socijalisti su na njima odneli daleko najviše glasova, ali opet nisu osvojili natpolovičan broj poslaničkih mesta.

XS
SM
MD
LG