Dostupni linkovi

Britanska mornarica će pratiti brodove u Ormuskom moreuzu


Patrolni brod britanske mornarice
Patrolni brod britanske mornarice

Britanska ratna mornarica će pratiti trgovačke brodove sa zastavom Ujedinjenog kraljevstva kroz Ormuski moreuz kako bi zaštitila slobodu plovidbe nakon što je Iran zaplenio jedan britanski tanker, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Londonu.

“Kraljevska mornarica je zadužena da prati brodove sa britanskom zastavom kroz Ormuski moreuz, pojedinačno ili u grupi, ukoliko dobije adekvatne informacije o njihovoj plovidbi”, navedeno je u saopštenju.

“Sloboda plovidbe je ključna za globalnu trgovinu i svetsku ekonomiju i učinićemno sve što je u našoj moći da je zaštitimo,” ističu britanske vlasti.

Iran je zaplenio u prošli petak tanker sa 23 člana posake, koji je plovio pod britanskom zastavom, tvrdeći da se sudario da ribarskim brodom te da nije poštovao međunarodna pomorska pravila, što je zvanični London kategorički odbacio tražeći od Teherana da ga hitno oslobodi.

Predsjednik Irana Hasan Rohani danas je nagovijestio da bi njegova zemlja mogla da oslobodi britanski tanker ako bi Velika Britanija preduzela sličan korak i oslobodila iranski tanker koji je ranije ovog mjeseca zadržan na Gibraltaru.

Ovi incidenti su se desili u trenutku kada jačaju tenzije između Teherana i Vašingtona nakon povlačenja SAD iz sporazuma svetskih sila sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa.



XS
SM
MD
LG