Dostupni linkovi

Beograd: Protest zbog ubistva ruske aktivistkinje


Protest u Beogradu zbog ubistva ruske LGBT aktivistkinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Protest u Beogradu zbog ubistva ruske LGBT aktivistkinje

Grupa nevladinih organizacija, predvođenih Ženama u crnom, protestovala je danas ispred Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, zahtevajući od ruskih vlasti da pod hitno pronađu osobe odgovorne za ubistvo tamošnje LGBT aktivistkinje Elene Grigorijeve, koja je prošle nedelje pronađena mrtva.

Desetak aktiviskinja i aktivista nosilo je transparente sa porukama na ruskom i srpskom jeziku, na kojima je, između ostalog, pisalo: “Stop teroru LGBT+ osoba u Rusiji”, “Sećamo se Elene Grigorijeve”, “Lezbejke u Rusiji su naše sestre”.

Miloš Urošević, aktivista Žena u crnom, rekao je medijima da način na koji je Elena Gregorijeva ubijena pokazuje do kog stepena muškarci mrze i progone žene koje nisu heteroseksualne orijentacije.

“Mi smo ovde da ruskim vlastima uputimo poruku da što pre pronađu i kazne ubice Elene Grigorijeve, da prestanu da sprovode zakon koji je usvojen 2013. godine kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna propaganda i da omoguće slobodno i nesmetano delovanje svih ljudi koji rade u cilju zaštite ljudskih prava svih onih koji su drugačiji”, rekao je Urošević.

Elena Grigorijeva pronađena je 21. jula sa ranama od uboda nožem, u svom stanu u Sankt Peterburgu.

Policija nije potvrdila da je ubistvo 41-godišnje članice Saveza za jednakopravnost heteroseksualaca i LGBT osoba ubijena zbog aktivizma. Međutim, njeni prijatelji i kolege kažu da je Grigorijeva u više navrata bila ugrožena zbog njenog aktivizma, te da su prijetnje prijavljene policiji, ali da ništa nije učinjeno.

Sa kakvim problemima se LGBT parovi u Rusiji suočavaju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Miloš Urošević kaže da se Gerigorijeva nije borila samo za prava LGBT osoba.

“Ona je protestovala protiv ruske okupacije Krima, a takođe se borila i za oslobođenje političkih zatvorenika iz Ingušetije (federalni subjekt u okviru Ruske Federacije, prim. RSE.)”, kaže Urošević.

Urošević je podsetio da se ove godine navršilo deset godina od ubistva aktivistkinje za ljudska prava Nataše Natalije Stamirove, 13 godina od ubistva ruske novinarke Ane Politkovske, kao i dve godine od sistemski organizovanog progona LGBT osoba u ruskoj republici Čečeniji.

"Sva ova ubistva imaju nekoliko zajedničkih imenitelja, a oni su sledeći: ova ubistva omogućuje režim ruskog predsednika Vladimira Putina koji kreira sferu nekažnjenog nasilja u kome su ova ubistva moguća. Niko od počinitelja ovih ubistava do dana današnjeg nije kažnjen", ocenio je Urošević.

Ime Elene Grigorijeve kružilo je mesecima na internet listi za odstrel pod nazivom "Saw" (eng. testera). Grigorijeva je ubijena četiri dana nakon što je web stranica na kojoj se lista nalazila zatamnjena.

Lista 'Saw' (Pila) počela je kružiti po ruskim sajtovima i društvenim medijima ranije ove godine, a ime je preuzeto iz serije američkih kultnih horora. Na njemu je bilo na desetine imena ruskih gejeva, lezbejki, aktivista, novinarai onih koji podržavaju LGBT zajednicu, a čitaoci su ohrabrivani da ih ulove.

XS
SM
MD
LG