Dostupni linkovi

Priliv migranata u Grčkoj porastao za 30 posto


Pristizanje izbjeglica sa otoka Lezbos
Pristizanje izbjeglica sa otoka Lezbos

Priliv migranata i izbeglica iz Turske u Grčku porastao je između 20. juna i 20. jula za gotovo jednu trećinu u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas Jorgos Kumucakos, pomoćnik ministra zaduženog za zaštitu građana.

Za mesec dana registrovano je više od 3.000 dolazaka na ostrva Lezbos, Samos i Kos u Egejskom moru, što je 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, rekao je taj novi zvaničnik koji se bavi migrantskom politikom, u razgovoru za radio Skaj.

On je ipak rekao da se taj talas ne može porediti sa onim za vreme migrantske krize 2015. godine kada je gotovo milion ljudi ušlo u Evropu preko turske obale i Grčke.

"Međutim migrantsko pitanje ostaje i ostaće dugo na dnevnom redu", rekao je on i naglasio zabrinutost Evrope.

Ministarstvo migrantske politike integrisano je u ministarstvo za zaštitu građana u novoj konzervativnoj vladi Kirjakosa Micotakisa posle parlamentarnih izbora 7. jula. Micotakisova vlada nasledila je levičarsku vladu Aleksisa Ciprasa.

Taj potez su kritikovale nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava koje osuđuju zaoštravanje migrantske politike i to što upravljanje tom politikom preuzima policija.

Oni su takodje kritikovali prošlonedeljno ukidanje ukaza koji je dozvoljavao migrantima da lako dođu do broja socijalne zaštite.

Trenutno u Grčkoj, zemlji od 11 miliona stanovnika, živi oko 70.000 migranata i izbeglica.

Vlada namerava ponovo da otvori centre za pritvor ilegalnih migranata, kojih ima mnogo nagomilanih u nehigijenskim prihvatnim centrima na ostrvima u Egejskom moru.

Neposredno po imenovanju pomoćnik ministra za Zaštitu građana najavio je da je prioritet vlade da se ojača zaštita na grčkim i evropskim granicama.

XS
SM
MD
LG