Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džonson i zvanično premijer, imenovanja, ostavke i otkazi u britanskoj vladi


Boris Džonson 24. jul 2019.

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je danas Sadžida Džavida za novog ministra finansija, što je jedno od najviših funkcija u kabinetu i Dominika Raba za ministra spoljnih poslova.

Džavid, bivši bankar i ministar unutrašnjih poslova, biće zadužen za potrošnju i ekonomsku politiku u Džonsonovoj vladi. Za ministarku unutrašnjih poslova umesto Džavida imenovana je Priti Patel.

Džonson je izabrao Dominka Raba da vodi britansku diplomatiju, saopštio je danas Dauning strit. Rab je evroskeptik koji potiče iz nove garde britanskih konzervativaca.

Četrdesetpetogodišnji Rab je prošle godine podneo ostavku u vladi Tereze Mej u znak protivljenja njenoj strategiji o Bregzitu koju je smatrao suviše pomirljivom prema Evropskoj uniji. On zamenjuje Džeremija Hanta, glavnog rivala Borisa Džonsona za premijersku poziciju.

Džonson je Hantu ponudio drugo mesto u svom kabinetu koje je Hant odbio i objavio da napušta vladu.

Džonson formira danas vladu posle preuzimanja dužnosti premijera. U njoj neće biti mnogi ministri koji su služili za vreme njegove prethodnice Tereze Mej. Više od polovine njih su ili podneli ostavke, ili su otpušteni.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, do sada je otpušteno deset osoba, četiti osobe su dale ostavku.

Boris Džonson se ranije obratio naciji u svom prvom govoru kao premijer Velike Britanije.

Džonson je u svom govoru obećao nekoliko stvari. U ta obećanja, prenosi BBC, spada i da će: Britanija napustiti Evropsku uniju do 31. oktobra; pregovarati o novom sporazumu o povlačenju sa EU; biti zaposleno 20.000 novih policajaca; popraviti se "kriza" socijalne zaštite; povećati se finansiranje osnovnih i srednjih škola; ujediniti zemlju; obezbediti "veće plate, veću produktivnost"; uhvatiti se u koštac sa klimatskim promenama i stvoriti „zelena“ radna mesta; podstaći britanski sektor biotehnologije i svemirske nauke: promeniti poreska pravila kako bi podstakla investicije; učiniti više na unapređenju dobrobiti životinja; osigurati da građani EU imaju pravo da ostanu u Velikoj Britaniji nakon Bregzita.

Tereza Mej je u oproštajnom govoru ispred sedišta Vlade rekla da joj je bila "ogromna čast" da bude britanski premijer.

U međuvremenu ostavke su podneli ministri finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gouk i međunarodnog razvoja Rori Stjuart.

Ostavku je podneo i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Pre nego što je održao govor, Džonson se sastao sa Kraljicom Elizabetom koja je i zvanično potvrdila njegovo imenovanje na tu funkciju.

Tokom ceremonije poznate kao "rukoljub" kraljica Elizabeta Druga je pozvala Džonsona da stane na čelo vlade. On je prihvatio poziv kraljice.

"Gospodin Džonson je prihvatio ponudu Njenog Veličanstva i poljubio ruke nakon što je imenovan za premijera i prvog gospodara trezora", navodi se u kraljevskoj izjavi.

Toni Bler, nekadašnji britanski premijer, objasnio je da rukoljub ne znači bukvalno da će Džonson poljubiti kraljičinu ruku, već da će je ovlaš dodirnuti usnama. Dovoljno je i rukovanje, kaže Toni Bler.

Demonstranti iz Grinpisa pokušali su da blokiraju široku ceremonijalnu aveniju koja vodi u Bakingemsku palatu, dok je novi britanski premijer Boris Džonson dolazio na sastanak sa kraljicom.

Grupa sačinjena uglavnom od demonstrantkinja, obučenih u crveno, držale su se za ruke, dok su druge razvile transparent na kome je pisalo "Klimatska uzbuna" pokušavajući da prepreče prolaz automobila u policijskoj pratnji.

XS
SM
MD
LG