Dostupni linkovi

Japan: Izbor gej parlamentarca ulijeva nadu za istopolne brakove


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prvi otvoreni gej muški poslanik u Japanu izjavio je da vjeruje da će zemlja legalizovati istopolne brakove, mjesecima nakon što je Tajvan postao prvo mjesto u Aziji koje će omogućiti gej saveze, prenosi Reuters.

Taiga Ishikawa (45) izabran je u gornji dom parlamenta u nedjelju 21. jula, na platformi koja poziva na ravnopravnost braka, sa glavnom opozicionom Demokratskom strankom, takođe partijom japanskog prvog LGBT+ zakonodavca, koja je izabrana 2013. godine.

Japanski zakoni o LGBT+ pitanjima su relativno liberalni u poređenju sa mnogim azijskim zemljama, i sa homoseksualnim seksom koji je zakonski regulisan od 1880. godine, ali otvoreno se deklarisati kao gej ostaje uglavnom tabu.

Istopolni brakovi su ilegalni i japanski premijer Shinzo Abe se protivio pokušajima da se legalizuje.

Ishikawa je rekao da su njegovi izbori pokazali da sve veći broj Japanaca podržava istopolne brakove. Dodao je da je nedavno u zemljama poput Ekvadora i Sjeverne Irske postignut napredak u postizanju ravnopravnosti braka.

"Japanskoj LGBT zajednici predstavljalo je nevjerovatno osnažnjivanje vidjeti rastuće prihvatanje istopolnih brakova u inostranstvu", rekao je on. "Mislim da sada imamo proboj i planiram da pomjerim razgovor (o istopolnim brakovima) naprijed."

Međutim, solidna pobjeda Abeovog vladajućeg bloka na izborima u nedjelju naveče dovela je do toga da su neki zagovornici LGBT+ prava postavili pitanje da li će reforme uskoro biti postignute.

U raspravi pred vođom televizijskih stranaka pred izbore, premijer Abe (64) izrazio je svoje protivljenje istopolnim brakovima.

"Sada imamo deklarisanog homoseksualca u parlamentu, ali, u isto vrijeme, još imamo najjaču stranku koja je za sada protiv ideje o jednakosti braka", rekao je Kan Kikumoto, LGBT+ aktivista u Tokiju.

Prva deklarisana gej parlamentarka u Japanu, Kanako Otsuji (44), pomogla je u junu u izradi zakona o jednakosti braka, ali vladajuća Liberalno-demokratska partija i njena koaliciona stranka Komeito odbili su raspravljati o tome.

Uprkos političkoj opoziciji, istraživanje japanskog reklamnog giganta Dentsu otkrilo je da 78 posto ljudi u dobi od 20 do 60 godina preferira legalizaciju istopolnih brakova, u odnosu na 51 posto ispitanika u 2017. od strane javnog emitera NHK.

XS
SM
MD
LG