Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neuspešan prvi pokušaj Sančesa da formira novu vladu Španije


Pedro Sančes

Prvi pokušaj španskog premijera u tehničkom mandatu Pedra Sančesa da formira novu vladu nije bio uspešan danas, posle čega mu ostaju još dva dana za postizanje dogovora s krajnjom levicom.

Sančesova Španska socijalistička radnička partija (PSOE) dobila je najviše glasova na parlamentarnim izborima 28. aprila, ali nije uspela da osvoji većinu, a njegovi pokušaji da postigne dogovor s levičarskom koalicijom Ujedinjene možemo (Unidas podemos) do sada nisu dali rezultat.

Za formiranje vlade Sančesu je danas bila potrebna podrška 176 od 350 poslanika donjeg doma španskog parlamenta. Međutim, Sančesa su danas podržala samo 123 poslanika njegovih socijalista i jedan član male regionalne stranke, prenosi Beta pozivajuči se na AP.

Protiv Sančesa je glasalo 170 poslanika tri desne i nekih manjih stranaka, dok su uzdržana bila 52 člana parlamenta, uključujući poslanike liste Ujedinjene možemo. Pravo glasa nisu imala četiri poslanika katalonskih separatista, kojima su mandati suspendovani do okončanja sudskih procesa u kojima su optuženi zbog pobune. Takav rezultat bio je očekivan posle jučerašnje debate u parlamentu Sančesa i lidera koalicije Ujedinjene možemo Pabla Iglesijasa koji su jedan drugog optuživali za neuspeh u formiranju koalicione vlade. Novu priliku da ostane premijer Sančes će imati u četvrtak, kada će mu za formiranje vlade biti potrebno samo da dobije više glasova "za" nego "protiv", a ne podršku većine poslanika kao na današnjem glasanju.

Ključnu ulogu u četvrtak imaće Ujedinjene možemo čiji je lider Iglesijas juče optužio Sančesa da političarima te leve koalicije nije želeo da ponudi značajne uloge u novom kabinetu. Sančes je uzvratio da je Iglesijasu ponudio nekoliko opcija koje je on odbio. Eventualna podrška Iglesijasove koalicije neće biti dovoljna Sančesu za formiranje vlade, već će mu biti potrebni i glasovi poslanika manjih baskijskih i katalonskih stranaka. Uoči današnjeg glasanja Sančes je insistirao da je koalicija Ujedinjene možemo njegov "poželjan partner" i da će u narednih 48 sati naporno raditi na postizanju dogovora u poslednjem trenutku.

Iglesijasova koalicija je saopštila da je odluka da na današnjem glasanju bude uzdržana umesto da glasa "protiv", njen način da pošalje poruku da vrata za koaliciju sa Sančesovim socijalistima nisu zatvorena.

XS
SM
MD
LG