Dostupni linkovi

Pupovac: Ovlast je Vlade da provodi zakone, pa i oko dvojezičnosti


Demonstranti razbijaju dvojezične ploče u Vukovaru, 2013. godine
Demonstranti razbijaju dvojezične ploče u Vukovaru, 2013. godine

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odmah će u rujnu izvući prijedlog izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina iz 2015. godine, doraditi ga koliko treba da bi odgovarao najnovijim odlukama Ustavnog suda i poslati ga kao svoj prijedlog u saborsku raspravu, zaključio je Odbor.

Tadašnji ministar uprave, a sada oporbeni član Odbora Arsen Bauk za Radio Slobodna Europa (RSE) podsjeća koja je u ovom kontekstu najznačajnija odredba predloženog zakona – kazna za predstavničko tijelo koje ne provodi odredbe tog zakona.

"Sankcija za predstavničko tijelo može biti raspuštanje. nema druge sankcije za predstavničko tijelo. Druga stvar je za gradonačelnika, ili za pročelnike odjela ili za službenike koji su dužni provoditi zakon, ali ga ne provode. Kolektivno tijelo ne može se drugačije sankcionirati nego da ga se ukine, i da onda povjerenik kojeg bi Vlada imenovala, a ima te ovlasti, donese takvu odluku. Nema drugog mehanizma", pojašnjava Bauk.

Postojeći hrvatski zakoni garantiraju pravo na službenu upotrebu jezika i pisma svakoj manjini koje na području neke jedinice lokalne samouprave ima više od 33 posto. Srba u Vukovaru od popisa iz 2011. ima toliko.

Vlada lijevog centra Zorana Milanovića pokušala je 2013. i 2014. godine postaviti ploče s nazivima institucija na latinici i ćirilici na državne institucije, međutim, nasilni prosvjednici inspirirani HDZ-om su ih razbili. Ustavni sud je 2014. godine kazao kako neće biti postavljanja novih ploča koje bi trebala čuvati policija, ali da Vlada mora donijeti zakon koji će sankcionirati lokalne vlasti koje ne provode taj zakon.

Zakon je četiri godine na čekanju, Odbor će ga sada vratiti u život, a u Vukovaru je na snazi statutarna odredba po kojoj Gradsko vijeće određuje - hoće li se zakon provesti ili ne.

Ivan Malenica
Ivan Malenica

Upravo postavljeni ministar uprave Ivan Malenica kazao je ranije kako je dobro rješenje po kojem je ocjena vukovarskog Gradskog vijeća presudna. Zato ga je predsjednik Odbora Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke podsjetio da je član tijela kojem je posao da provodi zakone.

"Danas se nalazimo u situaciji da konstatiramo da imamo nekoga tko je iznad zakona, i da ni vi, ni Vlada ni ovaj Sabor ne može reći ništa nego Ustavni sud otvara prostor da se to izvorište legalizira. I kada netko iz Vlade kao ministar kaže da će o tome zadnju riječ dati Gradsko vijeće grada Vukovara, taj izrijekom radi protiv Vlade u kojoj sjedi. Jer to su ovlasti Vlade – da provodi zakone", naglasio je Pupovac.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pozvao je hrvatsku Vladu da postavi zakonite natpisne ploče na institucije u jedinicama lokalne samouprave u kojima za to postoji zakonska obaveza. Naime, kako je kazao Pupovac, ta obaveza postoji za općine Končanica, Plaški, Krnjak, Vojnić, Vrhovine, Udbina, Kneževi Vinogradi, Vukovar, Gračac i Negoslavci, ali se ne primjenjuje u svojoj punini.

Također, Odbor je zadužio Ministarstvo prometa da izradi Akcijski plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu i izlazu iz mjesta gdje postoji zakonska obaveza dvojezičnosti

Ministar Malenica očekuje da će vukovarsko Gradsko vijeće ujesen raspraviti stanje međuetničkih odnosa u gradu i raspraviti mogućnost proširenja manjinskih prava, odnosa uvođenja dvojezičnih natpisa. Paralelno s tim i izaslanstvo Odbora za ljudska prava posjetit će ujesen Vukovar i još nekoliko mjesta kako bi i oni snimili međuetničke odnose i imali vlastite zaključke, pored onih što će ih imati Gradsko vijeće Vukovara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG