Dostupni linkovi

Bivši premijer Izraela se izvinio za ubistva izraelskih Arapa 2000. godine


Ni u jednoj situaciji bezbednosne snage i policija države Izrael ne mogu ubijati demonstrante bojevom municijom u njihovoj sopstvenoj državi: Ehud Barak

Lider nove Demokratske partije Izraela i bivši izraelski premijer Ehud Barak izvinio se danas što su bezbednosne snage koristile bojevu municiju tokom palestinskih protesta 2000. godine kada je on bio na funkciji i kada je ubijeno 12 izraelskih Arapa i jedan Palestinac.

"Ja snosnim odgovornost za sve što se dogodilo, za zlo i dobro, dok sam bio premijer, uključujući događaje u kojima su ubijeni izraelski Arapi i Palestinac iz Gaze u oktobru 2000", rekao je Barak za radio Rešet Bet.

U oktobru 2000. godine izbilo je više nasilnih protesta nakon žučne svađe između izraelske policije i arapskih poslanika koji su kulminirali najavom člana izraelskog parlamenta, Kneseta, iz Ujedinjene Arapske liste Abdulmalika Dahamšea: "Mi ćemo tući i silom napasti svakog policjaca i slomiti mu ruke ako dođe da sruši arapsku kuću, mi smo na ivici intifade (ustanka) među izraelskim Arapima".

"Ponavljam danas, takođe, da ni u jednoj situaciji bezbednosne snage i policija države Izrael ne mogu ubijati demonstrante bojevom municijom u njihovoj sopstvenoj državi", rekao je Barak.

Ta njegova izjava bila je odgovor na članak pod naslovom "Šta Barak mora reći" objavljen u rubrici mišljenja u izraelskom listu Harec koji je napisao poslanik izraelske levičarske stranke Isavi Fredž.

U članku je naglašena potreba da Barak preuzme odgovornost za pogibiju 13 ljudi u oktobru 2000. godine i da se izvini porodicama ubijenih.

"Dvanaest izraelskih civila ubila je izraelska policija dok sam ja bio premijer. Kao vođe sistema odgovornost za to je pre svega moja. Čak i da nismo povukli obarač, čak i da nismo dali naredbu da se puca, ja sam bio vlast, ja snosim odgovornost", napisao je Fredž šta bi Barak, po njegovom mišljenju, trebalo da kaže.

Barakova partija teži partnerstvu s partijom Merec pred parlamentarne izbore u septembru.

Fredž je odgovorio na Barakovo izvinjenje, ocenivši da je to "važan početak".

"Verujem da su lideri oni koji su sposobni za promenu", rekao je Fredž, Arapin iz Kfar Kasema, ali je rekao da još nije spreman da u potpunosti prihvati izvinjenje i da je očekivao da ga čuje posle dve, a ne posle 19 godina.

"Kažem pošteno: Vrata su otvorena, to je ohrabrujuće", rekao je Fredž.

XS
SM
MD
LG