Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savez za Srbiju traži reakciju tužilaštva na tekst 'Omča za Srbiju'


Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas

Savez za Srbiju zatražio je danas od tužilaštva da reaguje povodom teksta u listu "Pečat" u kom se najavljuje ubistvo jednog od lidera opozicije, a izneti su i podaci o postojanju posebnog odeljenja u MUP-u čiji pripadnici prate i prisluškuje opozicione lidera bez naloga tužilaštva ili suda, navodi agencija Beta.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se protiv lidera opozicije vodi kampanja linča, identična kampanjama koje su vođene protiv ubijenog novinara Slavka Ćuruvije i ubijenog opozicionog lidera na Kosovu, Olivera Ivanovića.

"U tekstu 'Omča za Srbiju' se tvrdi da strane službe zarad napada na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića planiraju likvidaciju nekog od lidera opozicije, što je strašna tvrdnja jer ovaj tekst abolira vlast ako se desi nekom nešto strašno u narednom periodu ko drugačije misli", rekao je Đilas napominjući da je tekst objavljen u listu "Pečat", a da je prenet u "Večernjim novostima", koje su u državnom vlasništvu.

On je kazao da kampanje u kojima se oni koji drugačije misle nazivaju fašistima, kriminalcima i ljudima koji su prodali Kosovo ili će ga tek prodati predstavljaju "raspisivanje konkursa za nalaženje pravog srpskog patriote koji će učiniti dobro delo eliminacijom nekoga od nas".

"Zahtevamo od republičkog javnog tužilaštva da sasluša autora ovog teksta, da vidi da li je napisan na osnovu konkretnih podataka. Ako nema podatke onda autor teksta i (glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti) Milorad Vučelić treba da budu optuženi za uznemiravanje javnosti", rekao je Đilas.

On je kazao i da je 8. septembra prošle godine počela posebna akcija koju sprovodi Uprava kriminalističke policije, a u sklopu koje se prate lideri opozicije, te da u okviru UKP postoji Služba za specijalne istražne metode koja ima odeljenje za posebne aktivnosti smešteno u Makišu.

Upitan da li će tražiti zaštitu državnih organa Đilas je rekao da neće.

"Država je ta koja mora da garantuje bezbednost svih građana, ali smo svesni da bezbednost građana ne postoji i ne želimo sebe da izdvajamo od svih ostalih u ovoj zemlji", rekao je Đilas.

XS
SM
MD
LG