Dostupni linkovi

Jednoglasno usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija BiH 


Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovini danas je na sjednici jednoglasno usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli - septembar 2019. godine.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je medijima da je Odluku o privremenom finansiranju Ministarstvo finansija završilo i dostavilo Generalnom tajništvu 6. juna, a da je primljena 16. juna u Generalnom tajništvu.

Bevanda je kazao da je odluka usvojena jednoglasno i da su do sada institucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi, kako je dodao, najavljivali kolaps.

"Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da sa privremenog pređemo na redovno finansiranje," kazao je Bevanda, podsjećajući da je u januaru ove godine jednoglasno usvojen proračun i upućen u Predsjedništvo BiH.

Bevanda: Nikada nisam bojkotirao sjednicu

Bevanda je naglasio da privremeno finansiranje ima određena ograničenja, te da zbog toga govori o proračunu. Dodao je da se to jednostavno odražava na provedbu projekata koji su važni i za lokalne zajednice i za državu i zato treba usvojiti proračun.

On je kazao da je bio „konstantan spin i zamjena teza“, te da njega to nije omatalo.

"Nikada nisam sjednicu bojkotirao. One su odgađane zato jer smo imali u Kolegiju različita mišljenja po pojedinim točkama. Ja sam ministar koji je od 174 sjednice bio prisutan na 171. Na tri sjednice ukupno od početka nisam bio prisutan", istaknuo je ministar finansija i trezora.

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira „one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese“.

"Toliku količinu paušalnih ocjena, predrasuda, pa u određenom dijelu osjetio sam čak i mržnje, ne mogu da shvatim gdje živim, s kim radim, a i pojedini mediji šta prenose," kazao je Bevanda, dodajući da nikada nije ništa loše rekao, iznio ni jednu paušalnu ocjenu, te da je svoj posao radio profesionalno, na vrijeme.

Upitan do kada će biti ministar u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da će „ostati ovdje dok se ne izabere novo Vijeće ministara“.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG