Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Parastos ubijenima u Starom Gracku


Parastos

U Starom Gracku kod Lipljana, na 20 kilometara od Prištine, održan je parastos i obeležena je 20. godišnjica od ubistva četrnaest žitelja srpske nacionalnosti, 23. jula 1999. godine.

Poštu ubijenima odali su članovi porodica žrtava i lokalno stanovništvo, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, kao i srpskih institucija.

U pismu patrijarha SPC Irineja koji je, kako su rekli, opravdano odsustvovao, stoji da ono što se desilo u Starom Gracku je „velika ljudska tragedija“, a da „zločinci još uvek nisu privedeni licu pravde“.

Vladika raško-prizrenski Teodosije okupljenima je rekao da je Specijalno tužilaštvo u Prištini maja 2017. obustavilo istragu ovog zločina zbog nedostatka dokaza, „iako je poznato da je britanski KFOR izvršio detaljnu istragu i identifikovao počinioce i svoje rezultate predao misiji UN, gde im se navodno gubi svaki trag“.

„Možemo samo da postavimo pitanje, kome je stalo da se počinioci ovog kukavičkog nedela poštede suda," kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Počiniocima ovog zločina kao da nije bilo dovoljno što su pobili nevine ljude, već su nekoliko godina kasnije minirali groblje na kome su sahranjeni, a potom i brutalno porušili spomen ploču na kojoj su ispisana njihova imena,“ dodao je.

On je izrazio nadu da će možda Specijalni sud „zločine OVK-a konačno rasvetliti ovaj i ostale slučajeve zločina“.

Najmlađa žrtva imala je 17 godina.

XS
SM
MD
LG