Dostupni linkovi

Istaknuta LGBT aktivistica ubijena u Sankt Peterburgu


Jelena Grigorjeva
Jelena Grigorjeva

Istaknuta aktivistica za LGBT prava pronađena je mrtva sa višestrukim ubodnim ranama i znakovima davljenja u Sankt Peterburgu.

Tijelo 41-godišnje žene pronađeno je u grmlju blizu njenog doma u ovom ruskom gradu u nedjelju, saopštila je lokalna policija.

Rodbina i prijatelji kasnije su žrtvu nazvali Jelena Grigorjeva, prenosi ruski portal Fontanka.

Grigorjeva, koja je navodno primala prijetnje smrću, redovno je vodila kampanju za ljudska prava u Rusiji.

U postu na Facebooku u ponedjeljak, aktivista Dinar Idrisov je rekao da je njegova prijateljica Grigorjeva bila "brutalno ubijena u blizini njenog doma".

"Ona je nedavno bila žrtva nasilja i prijetnji smrću", napisao je, dodajući da je podnijela nekoliko prigovora policiji.

Policija nije potvrdila izvještaj o prijetnjama smrću. Prema navodima portala Fontanka, osumnjičeni je pritvoren u vezi sa njenim ubistvom.

Zajedno sa kampanjom za LGBT prava, Grigorjeva je takođe protestovala protiv ruskog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, zlostavljanja zatvorenika i niza drugih slučajeva povezanih sa kršenjem ljudskih prava.

U januaru prošle godine, ruski opozicioni aktivista Konstantin Sinitsin (53) pronađen je mrtav u blizini svoje kuće u Sankt Peterburgu nakon povreda glave. Policija kaže da se čini da je napad pljačka.

U augustu prošle godine, desetine aktivista za prava LGBT osoba uhapšene su tokom zabranjenog protesta u Sankt Peterburgu radi promovisanja prava seksualnih manjina.

Rusija je 2013. donijela zakone kojima se zabranjuje širenje onoga što je opisano kao "gay propaganda".

XS
SM
MD
LG