Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja ispalila hice upozorenje zbog ruskog aviona


Južnokorejski borbeni avion F-15K

Vojska Južne Koreje ispalila je nekoliko stotina hitaca upozorenja prema ruskom vojnom avionu koji je ušao u južnokorejski vazdušni prostor, izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane u Seulu.

Zvaničnik koji nije imenovan rekao je da je ovo prvi put da je jedan ruski avion ušao u vazdušni prostor Južne Koreje.

To je bila jedna od tri ruske letjelice koje su u utorak rano ujutro ušle u Identifikacionu zonu korejske vazdušne odbrane (KADIZ), a jedan avion to je učinio dva puta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U ovu zonu ušla su i dva kineska vojna aviona, dodaje se u tekstu.

Ministarstvo odbrane Rusije je demantovalo navode Seula te dodalo da su ruski avioni letjeli "iznad neutralnih voda Japanskog mora".

"Dva bombardera Tu-95 ruskog ratnog vazduhoplovstva su po planu letjela iznad neutralnih voda Japanskog mora", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane i istaklo da južnokorejski avioni "nisu ispalili hice upozorenja".

Prema navodima vojske Južne Koreje, jedan ruski avion kasnije je narušio južnokorejski vazdušni prostor i u oblasti ostrva Dokdo, koje je zauzela Južna Koreja, a pravo na njega polaže i Japan. Zbog toga je Japan uložio protestnu notu Seulu i Moskvi.

"U svjetlu japanskog stava o suverenitetu nad Takešimom (Dokdo), južnokorejski vojni avioni, koji su ispalili upozoravajuće hice, potpuno je neprihvatljivo i izuzetno žalosno", rekao je portparol vlade u Tokiju.

Ruski avion je bio tipa A-50, koji služi za rano upozoravanje i kontrolu, rekao je zvaničnik južnokorejskog Generalštaba. Južna Koreja poslala je u vazduh avione F-15 i F-16 zbog ovih upada.

Avioni Južne Koreje ispalili su oko 360 metaka tokom incidenta, rekao je zvaničnik Generalštaba.

Drugi zvaničnik Ministarstva odbrane izjavio je da ruski avion nije odgovorio ni na kakav prijeteći način.

XS
SM
MD
LG