Dostupni linkovi

Haradinaj putuje za Hag, ispitivanje u sredu


Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj na ispitivanju u Hagu u sredu

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj krenuo je za Hag na poziv Specijalizovanog tužilaštva u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

Uoči polaska, on je na Fejsbuku napisao da odgovara na poziv i da je pravda na kosovskoj strani i da je nepokolebljiv kada su u pitanju njegove životne odluke.

"Kosovo ide euroatlanskim putem i jače je nego ikada, u liniji mira i trajnog prijateljstva sa SAD-om. Kosovo je spremno da razgovara sa Srbijom do postizanja jednog sveobuhvatnog konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma, koji uključuje recipročno priznanje unutar postojećih granica. Ali, tržište dajemo samo za priznanje", dodao je on.

Iz Vlade Kosova potvrdili su prethodno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da Ramuš Haradinaj danas putuje za Hag, a da je ispitivanje u sredu.

Haradinaj je odlučio da podnese ostavku na mesto premijera Kosova pošto je dobio poziv na razgovor iz Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

Vest je obelodanio u petak (19. jul) na zasedanju Vlade, kada je i podneo ostavku na premijersku poziciju. Kazao je da u Hag treba da ode kao običan građanin, a ne kao premijer države.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj saopštio je da su čelnici svih institucija i političkih partija u ponedeljak i zvanično obavešteni o njegovoj neopozivoj ostavci, te ih je pozvao na poduzimanju potrebnih koraka za raspisivanje opštih nacionalnih izbora, "kako bi se pravo izbora vratilo narodu".

Najavio je da buduće rukovodstvo Kosova treba da bira narod i da će se, po povratku iz Haga, angažovani unutar svoje partije, Alijanse za budućnost Kosova, i spremati za nove izbore.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije, kao što je do sada bila praksa u pogledu ispitivanja u tom Tužilaštvu, objavilo informacije o ovom slučaju.

Ovo je drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na mesto premijera, na koje je izabran septembra 2017. godine, uz podršku partije kosovskih Srba Srpske liste.

Ostavku je iz istih razloga podneo i 2005. godine. Tada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu gde je bio optužen za ratne zločine. Sedam godina kasnije, 2012. je oslobođen svih optužbi. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj za RSE: Dva puta sam dokazao da nisam kriv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

XS
SM
MD
LG