Dostupni linkovi

Torijevci završili glasanje o novom lideru, rezultat u utorak


Boris Džonson i Džeremi Hant tokom debate u Mančesteru
Boris Džonson i Džeremi Hant tokom debate u Mančesteru

Članovi vladajuće britanske Konzervativne stranke završili su glasanje o novom lideru partije i vlade, a pobednik trke bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, biće poznat sutra.

Džonson, populista koji je bio i gradonačelnik Lonodona, važi za velikog favorita, ali kritičari osuđuju njegovo obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez sporazuma o razlazu.

Članovi Konzervativne stranke imali su rok do 17.00 danas po lokalnom vremenu da pošalju glasačke listiće. Rezultati glasanja biće objavljeni sutra, a pobednik će u sredu preuzeti dužnost šefa vlade od premijerke Tereze Mej.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej, među kojima je ministar finansija Filip Hamond, najavilo je da će podneti ostavku pre nego što bi Džonson mogao da ih smeni zbog protivljenja njegovoj pretnji da će sprovesti Bregzit bez dogovora ako ne bude mogao da obezbedi nove pregovore o razlazu s EU.

Većina ekonomista navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji. Britanska agencija za nadzor ekonomije predvidela je da bi Bregzit bez dogovora pokrenuo recesiju, doveo do naglog pada vrednosti funte i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana.

Bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao je danas da bi Bregzit bez dogovora bio "čin ekonomskog samopovređivanja koji je potpuno u suprotnosti s nacionalnim interesom".

Lideri EU insistiraju da nisu mogući novi pregovori o 585 strana dugom sporazumu o razlazu postignutom s premijerkom Mej, koji je britanski parlament više puta odbacio.

Većina poslanika donjeg doma britanskog parlamenta protivi se izlasku iz EU bez dogovora. Opozicione stranke pripremaju se za vanredne izbore do kojih bi moglo da dođe ako novoj vladi bude izglasano nepoverenje.

Novog lidera danas nisu birali samo konzervativci, već i centristička stranka Liberalne demokrate, čija je popularnost prilično porasla zbog njenog snažnog protivljenja Bregzitu.

Članovi Liberalnih demokrata za novu šeficu stranke izabrali su 39-godišnju poslanicu iz Škotske Džo Svinson koja je pobedila bivšeg ministra energetike Eda Dejvija.

XS
SM
MD
LG