Dostupni linkovi

London traži formiranje zaštitne misije u Ormuskom moreuzu


Velika Britanija je saopštila da će sa evropskim saveznicima formirati "misiju pomorske zaštite" u Ormuskom moreuzu, posle iranske zaplene naftnog tankera koji je plovio pod britanskom zastavom u tom strateški važnom prolazu.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant ocenio je da iranska zaplena tankera "Stena impero" i 23 člana njegove posade predstavlja "čin državnog piratstva".

"Prema međunarodnom pravu, Iran nema pravo da opstruiše prolaz broda, a kamoli da se ukrcava na brod. Zbog toga je to čin državnog piratstva. Zatražićemo formiranje misije za zaštitu plovidbe posade i tereta u ovom regionu", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant u obraćanju poslanicima britanskog parlamenta.

Hant nije izneo detalje o novoj misiji, ali je rekao da će Velika Britanija "preduzeti odgovarajuću akciju da podrži bezbedan prolaz brodova kroz Ormuski moreuz".

On je naglasio da britanski potezi nisu deo američke politike "maksimalnog pritiska" na Iran. Evropske zemlje i dalje poštuju međunarodni nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine koji su SAD napustile pre više od godinu dana.

Ambasada Irana u Indiji u objavila je nešto ranije da su svi britanski mornari sa zaplenjenog tankera u Persijskom zalivu dobro i da se nalaze na brodu.

Snage Revolucionarne garde Irana presrele su u petak uveče tanker "Stena impero" tokom njegovog tranzita kroz Ormuski moreuz. Brod je zaplenjen sa 23 člana posade, a među njima nema britanskih državljana.

Iran je saopštio da je taj potez bio odgovor na incident od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker.

Velika Britanija odbacuje povezivanje ta dva slučaja i navodi da je zaplena iranskog tankera bila legalna, pošto je postojala sumnja da brod ima nameru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

XS
SM
MD
LG