Dostupni linkovi

Ambasade Nemačke i V. Britanije o Kosovu nakon Haradinajeve ostavke


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Nemačka poštuje odluku Ramuša Haradinaja o ostavci sa premijerske pozicije i istovremeno smatra da je važno da Kosovo ubrzo dobije funkcionalnu vladu, navodi se u odgovoru ambasade Nemačke za Radio Slobodna Evropa.

“Poštujemo nezavisnost Specijalizovanih veća (Specijalnog suda) i odluku premijera Haradinaja da zbog poziva podnese ostavku sa mesta premijera”, navodi se u izjavi Ambasade na čijem je čelu Christian Heldt.

“Kosovo nastavlja da pred sobom ima važne političke izazove, posebno politički dijalog sa Srbijom i unutrašnje političke reforme. Važno je da Kosovo ubrzo dobije funkcionalnu vladu”, dodaje se u odgovoru.

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je da pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu, nakon što je Ramuš Haradinaj podneo ostavku sa pozicije premijera Kosova.

U izjavi za RSE, portparol ambasade Samuel Paice navodi da Ustav Kosova razjašnjava proces u slučaju ostavke premijera, kao i proces raspisivanja prevremenih izbora.

"U skladu s tim, to je pitanje o kojem treba da odluče institucije Kosova", navodi se u izjavi.

Dodaje se i da je Ambasada upoznata s time da je Haradinaj pozvan u Hag, ali da se to tiče Specijalizovanog tužilaštva i da o tome ne želi više da komentariše.

XS
SM
MD
LG