Dostupni linkovi

Dačić: Očekujemo da Specijalni sud u Hagu počne da radi svoj posao


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da Specijalni sud za ratne zločine u Hagu uradi svoj posao, kada je reč o pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji su u Hag pozvani kao osumnjičeni, među kojima je i premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj.

„Mi smo više puta isticali da je vreme da Sud za zločine OVK počne da radi. Ovo je na neki način početak nekih konkretnih istražnih radnji i saslušanja osumnjičenih, za sada. Nadamo se da ti zločini neće ostati nekažnjeni i bez obzira na to kolike rezerve imamo prema raznim međunarodnim sudovima koji su uglavnom sudili Srbima, a ne drugim narodima, očekujemo da se ta praksa promeni“, izjavio je Dačić novinarima pred početak sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, na kojoj je danas za predsednika Izvršnog odbora te partije izabran Vladan Zagrađanin.

Dačić se tokom obraćanja novinarima osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine.

„Dijalog je trenutno u komi. Da li će ga reanimatori oživeti, to se još ne zna“, izjavio je Dačić ne precizirajući ko su „reanimatori“.

Dačić je izrazio i svoju podršku administraciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu po pitanju Kosova.

„Jednu stvar da znate – Džon Bolton (savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost op.r.) mi je rekao: ’Mi nema šta da pritiskamo Srbiju, mi znamo da krivac nije u Beogradu, nego u Prištini’. Toliko o Trampovoj administraciji. A kada ste pitali Nensi Pelosi, demokratu pre pet godina – ’Šta je sa Kosovom?’. Ona je rekla – ’Kosovo je za nas završena tema. Time se danas bave ’staferi’ (osoblje) trećeg i četvrtog reda’. Znači, navijam za Trampa i tačka“, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG