Dostupni linkovi

Tramp negirao da je Iran uhapsio 17 špijuna CIA-e


Američki predsednik Donald Tramp kategorično je negirao da je Iran uhapsio 17 lica koja Teheran optužuje da su pripadnici Centralne obaveštajne agencije (CIA), od kojih su neki osuđeni na smrt.

"Izveštaj da je Iran zarobio špijune CIA potpuno je lažan. U tome nema nimalo istine. Samo nove laži i propaganda verskog režima", naveo je Tramp u poruci objavljenoj na "Tviteru".

"Ponovo laži i propagande (kao i navodno obaranje njihovog drona). To širi verski režim koji jadno propada i ne zna šta da radi", rekao je Tramp i dodao da je iranska ekonomija "mrtva" i da će se situacija pogoršavati.

Iran saopštio je su ranije danas da je uhapšeno 17 iranskih državljana koje je navodno američka CIA regrutovala za špijuniranje nuklearnih i vojnih lokacija kao i da su neki od njih već osuđeni na smrt.

Jedan iranski obaveštajac je novinarima u Teheranu rekao da su ti ljudi uhapšeni tokom prethodnih meseci i da su radili na "osetljivim mestima" u vojnim i nuklearnim postrojenjima.

On nije naveo koliko njih je osuđeno na smrt niti kada su presude izrečene.

Politički analitičari ističu da slične objave nisu neuobičajene u Iranu, ali da vreme objavljivanja izaziva zabrinutost da je Teheran zauzeo oštriji stav usled tenzija sa zapadnim silama.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo, takođe je izrazio sumnju u hapšenja u Iranu, navodeći da je "odranije poznato da iranski režim laže".

Vašington je nešto ranije objavio da je američka mornarica oborila iranski dron, što je Teheran negirao.

Ta objava dolazi u trenutku kada se nuklearni sporazum Teherana i svetskih sila raspada a tenzije u Persijskom zalivu su pojačane. Kriza je počela kada je predsednik SAD Donald Tramp prošle godine odlučio da povuče svoju zemlju iz sporazume i uvede sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG