Dostupni linkovi

Elizabet Voren: Rizik od ekonomskog pada u SAD


Američka senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), jedna od najozbiljnijih pretedentkinja za kandidata Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima, upozorila je na “ozbiljne” znake ekonomskog pada zemlje ove ili sledeće godine, predlažući seriju mera kako bi se smanjila ta opasnost.

Ona je pozvala federalne regulatorne institucije i Kongres da deluju “pre nego što nova kriza pogodi američke porodice, njihove kuće, radna mesta i štednju”.

Po njenim rečima, šanse od ekonomskog pada su “velike i sve su izglednije”.

Američka ekonomija raste 10 godina, što je najduži period u njenoj istoriji, sa niskom stopom nezaposlenosti i nezaposlenošću, te snažnim tržištem akcija, podseća Rojters.

Međutim, Voren je označila stanje američke ekonomije “nestabilnim” zbog velikih dugova domaćinstava i studenata. Ona je upozorila da bi podizanje kamatnih stoga moglo da “gurne porodice u ‘ponor’”.

Ova senatorka iz Masačuseca je istakla da korporacije drže u svom posedu rastući broj rizičnih zajmova te da se zemlja suočava sa padom proizvodnog sektora.

Ona stoga predlaže investicije u vrednosti od dve hiljade milijardi dolara u istraživanje životne okoline, proizvodnju i izvoz u narednih 10 godina kako bi oživela industrijska baza zemlje. Voren procenjuje da bi se na taj način otvorilo million novih radnih mesta i, istovremeno, išlo u susret rešavanju problema izazvanih klimatskim promenama.

Voren je takođe pozvala federalne regulatorne agencije da se pridržavaju mera kojima se zabranjuje bankama da omogućavaju rizične zajmove korporacijama. Ona je takođe pozvala Trampovu administraciju da prestane da ohrabruje Britaniju da napusti Evropsku Uniju.

Prema nekoliko istraživanja javnog mnjenja, bivši američki potpredsednik Džo Bajden (Joe Biden) vodi na listi od dvadesetak demokratskih pretendenata za predsedničku nominaciju.

Voren je među četiri najpopularnija pretendenta na početku kampanje, zajedno sa Bernijem (Bernie) Sandersom i Kamalom Haris (Harris).

Njena pozicija je osnažena mnogo većim brojem inicijativa nego njenih konkurenata.

Procenjujući novi ekonomski pad u SAD, Voren se hvali da je slično upozorenje uputila nekoliko godina pre globalne ekonomske krize 2008, ali “ljudi na vlasti nisu slušali”.

XS
SM
MD
LG