Dostupni linkovi

Pompeo odbacio tvrdnju Irana o hapšenju agenata CIA-e


Državni sekretar SAD Majk Pompeo odbacio je saopštenje iranskih vlasti da su uhapsile 17 špijuna koji su radili za američku Centralnu obaveštajnu službu (CIA) te da su neki osuđeni na smrt.

"Iranski režim ima dugu istoriju laži...Ja bih prihvatio sa velikom rezervom bilo koju tvrdnju iranskih vlasti o akcijama koju su preduzelI."”, kazao je Pompeo za TV Fox.

On je odbio da komentariše konkretne slučajeve, dodajući: "Postoji duža lista Amerikanaca koje nastojimo da vratimo iz Islamske Republike Iran".

SAD su poslednjih sedmica kritikovali Teheran za izazivanje serije incidenata u Ormuskom moreuzu, jednoj od najvažnijih saobraćajnica na svetu za transport nafte, čija se jedna obala nalazi u Iranu. Međutim, Teheran je odbacio ove optužbe.

Pompeo je istovremeno rekao povodom zaplene britanskog tankera od strane iranskih vlasti, da London snosi odgovornost za zaštitu svojih brodova u Persijskom zalivu.

Ambasada Irana u Indiji u međuvremenu je objavila da su svi britanski mornari sa zaplenjenog tankera u Persijskom zalivu dobro i da se nalaze na brodu.

Britanska Vlada ponovila je apel Iranu da odmah oslobodi britanski tanker koji je zaplenio u petak, 19. jula.

Premijer Tereza Mej održala je sastanak Vladine komisije za vanredne situacije "Kobra" da bi dobila najnovije informacije i diskutovala o bezbednosti u Persijskom zalivu.

Bi-Bi-Si prenosi da je jedna od mera koju ministri razmatraju zamrzavanje iranske imovine.

XS
SM
MD
LG