Dostupni linkovi

Beograd: Predsednici Srbije i Mađarske otkrili spomenik Sibinjanin Janku


Janoš Ader i Aleksandar Vučić na otvaranju spomenika Sibinjanin Janku
Janoš Ader i Aleksandar Vučić na otvaranju spomenika Sibinjanin Janku

Predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Aleksandar Vučić otkrili su u ponedeljak na zemunskom Keju oslobođenja u Beogradu spomenik mađarskom plemiću Janošu Hunjadiju, poznatom i kao Sibinjanin Janko, koji je učestvovao u ratovima protiv Otomanskog carstva i odbrani Beograda polovinom 15. veka.

Obraćajući se okupljenima, Vučić je podsetio da nakon bitke za Beograd 1456. godine, u kojoj je jednu od vodećih uloga imao Janoš Hunjadi, svakog podneva zvona Katoličke crkve zvone u njegovu čast.

On je dodao da danas mnogi narodi kao svog heroja vide Sibinjanin Janka, dodajući da ne postoji veća čast od toga.

"Ovog madjarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji i uzdignutog u Srbiji svi doživljavaju kao svog. Zato ima i toliko imena - Janko, Janoš, Jovan, Johan, Joan... I u pravu su svi, svako ime je tačno. Svojatanje, koje je inače ružno, ovde je dobrodošlo jer je Janko sebe dao zajedničkoj istoriji i hrišćanskoj Evropi", rekao je Vučić.

On je kazao da odnosi Srbije i Mađarske napreduju.

"Mađarska i Srbija danas žive san Sibinjanin Janka, a to je da imamo zajedničku politiku, zajedničke vrednosti i da se zajednički borimo za interese dve zemlje i dva naroda", rekao je Vučić.

Spomenik Sibinjanin Janku
Spomenik Sibinjanin Janku

Mađarski predsednik Janoš Ader rekao je nakon otkrivanja spomenika da je Janko Sibinjanin ceo život posvetio borbi protiv Osmanskog carstva.

"Nadu su u njega polagali i Mađari i Srbi i Nemci i Italijani, svi podjednako", kazao je Ader.

Ader boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, a povodom obeležavanja godišnjice bitke za Beograd protiv Otomanskog carstva 1456. godine, u kojoj je ulogu imao i Sibinjanin Janko.

Sibinjanin Janko, odnosno Janoš Hunjadij, je bio mađarski plemić u ugarskom kraljevstvu, koji je vladao teritorijom Erdelj (na teritoriji današnje Rumunije).

Vojničku karijeru započeo je u službi despota Stefana Lazarevića, gde se istakao kao jedan od najboljih vojnika. Danas ga osim Srba, kao narodnog heroja slave i Mađari i Rumuni.

XS
SM
MD
LG