Dostupni linkovi

Novi ambasador Rusije preuzeo dužnost u Beogradu


Novi ruski ambasador u Srbiji preuzeo dužnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Aleksandar Bocan Harčenko, novi ambasador Ruske Federacije u Srbiji, predao je u Beogradu akreditivno pismo Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije.

“Čast mi je što mogu da Vam uručim akreditive. Želim da radim na daljem unapređenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada na izvanrednom nivou”, rekao je Bocan Harčenko na srpskom jeziku.

Harčenko, koji važi za diplomatskog eksperta za Balkan, ispred Palate Srbija u Novom Beogradu dočekan je na najvišem nivou, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije. Po ruskoj tradiciji iz 19. veka, Bocan Harčenko akreditive je predao u svečanoj diplomatskoj uniformi.

Nakon formalnog prijema, održan je sastanak Aleksandra Vučića i i Aleksandra Bocana Harčenka, uz prisustvo šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je bio zatvoren za javnost.

Aleksandar Bocan Harčenko, uz predstavnike Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, bio je predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova. Učestvovao je u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma, a bio je ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini od 2009. do 2014. godine.

U biografiji Aleksandra Bocana Harčenka stoji da je diplomatsku karijeru započeo dvogodišnjim angažmanom u diplomatskoj misiji u Beogradu, nakon što je 1979. godine diplomirao na prestižnom državnom Fakultetu za međunarodne odnose u Moskvi. Nakon toga jedno vreme bio je angažovan u Petoj direkciji za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova SSSR-a, a onda se vratio u Beograd gde je ostao do 1993.

Kao član ruske delegacije učestvovao je u Dejtonskim mirovnim sporazumima i na Mirovnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini u Parizu 1995. Odsek za zemlje bivše Jugoslavije u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije predvodio je četiri godine, a posle toga je bio zamenik direktora odeljenja za Evropu. Bio je učesnik na brojnim međunarodnim forumima u okviru Kontakt grupe i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju OEBS.

U ruskoj ambasadi u Hrvatskoj je bio angažovan kao savetnik ministar od 1997. do 2002. Od 2004. do 2008. bio je specijalni predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan. Rođen je 1957. godine, govori engleski i srpski jezik, saradnici ga opisuju kao staloženog ali veoma odlučnog i entuzijastičnog.

Harčenko je na mestu ruskog ambasadora u Srbiji nasledio Aleksandra Čepurina.

XS
SM
MD
LG