Dostupni linkovi

Poljska: Privedeno 20 huligana zbog izgreda protiv Marša ravnopravnosti


Policija obezbeđuje Marš ravnopravnosti u Bjalistoku
Policija obezbeđuje Marš ravnopravnosti u Bjalistoku

Poljska policija je privela 20 osoba zbog izgreda i bačenih cigli, petardi, flaša i trulih jaja na učesnike prvog Marša ravnopravnosti u subotu u Bjalistoku na istoku Poljske. Šesnaest osoba je kažnjeno novčanim kaznama, dok će četiri osobe odgovarati za napad na policajce, saopštila je u nedelju poljska policija, a prenosi Beta.

"Najozbiljniji izgred tokom marša u Bjalistoku desio se blizu katedrale, kada su protivnici marša pokušali da blokiraju marš i na policiju su bacali kamenice, cigle i flaše. Policajci su morali da upotrebe šok bombe, biber sprej i fizičku silu", saopštila je u nedeljuministarka unutrašnjih poslova i administracije Elžbjeta Vitek.

U pokušaju poljskih fudbalskih huligana da ometu prvu gej paradu u Bjalistoku na strani policije lakše je povređena jedna žena a kako su izvestili poljski mediji tri učesnika parade su zadobili opekotina, dok su jednog huligani polili kiselinom, što za sada nije potvrdila policija.

"Nije bilo i nema dozvole za huliganske izgrede koji krše prava drugih. Policija garantuje bezbednost bez obzira na parole, pogled na svet ili uverenje građana", poručila je danas na tviteru ministarka Vitek a portparol glavne komande poljske policije Marijuš Ćarka na Tviteru je takođe poručio da policiju ne interesuju parole već samo to da li neko krši zakon.

Protiv prvog marša ravnopravnosti u Bjalistoku, iako se takvi marševi održavaju već godinama u mnogim poljskim gradovima, protestovali su žestoko poljski nacionalisti, a usprotivila mu se i Poljska pravoslavna crkva, dok je dve sedmice pred marš na nedeljnoj misi 7. jula u svim katoličkim crkvama u oblasti čitano vernicima pismo mitropolita bjalistočkog, nadbiskupa Tadeuša Vojda koji je osudio marš i pozvao vernike da mu se usprotive.

On je vernike je pozvao da dođu u subotu na kontramanifestaciju, Porodični piknik, koji su podržali i lokalni odbornici iz vladajuće konzervatvne stranke Pravo i Pravda.

Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku usprotivili su se poljski nacionalisti, kao i pravoslavna i katolička crkva
Maršu ravnopravnosti u Bjalistoku usprotivili su se poljski nacionalisti, kao i pravoslavna i katolička crkva

​Marš ravnopravnosti u Bjalistoku održan je u atmosferi tenzija i zbog ideje marginalnog desničarskog provladinog nedeljnika, “Gazete polske” da naredne sedmice u novom broju bude i nalepnica za čitaoce "Zona bez LGBT" sa precrtanom dugom.

Američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher osudila je ideju tog nedeljnika.

"Razočarana sam i uznemirena da izvesne grupe koriste nalepnice da promovišu mržnju i netoleranciju. Poštujemo slobodu govora, ali moramo zajedno da stanemo uz takve vrednosti kao što su raznolikost i tolerancija", rekla je Mosbaher.

Kao odgovor na nalepnice mržnje uperene protiv LGBT 60 poljskih i međunarodnih nevladinih organizacija pripremilo je svoje sa porukom "Zona bez mržnje".

XS
SM
MD
LG