Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi o migrantima: Treba razbijati predrasude


Arhivska fotografija (24. januar 2017.)

Djeca migranti često su žrtve diskriminacije, ksenofobije i stigme. Tokom putovanja, kao i na svojim krajnjim destinacijama nerijetko doživljavaju i proživljavaju za njih neprijatne i neugodne situacije.

U ovosedmičnom izdanju rubrike „Glasom mladih“ pitali smo mlade iz BiH, Crne Gore i Srbije koliko su spremni da u školama ili svojim zajednicama, prihvate vršnjake, migrnate. Da li su do sada upoznali neke migrante, da li su im na bilo koji način pomogli, te da li imaju razvijenu empatiju prema ovoj grupi svojih vršnjaka?

U Tuzlu, gradu u BiH, svaki dan pristiže oko 150 migranata. Svi su uglavnom mladi ljudi, pa i maloljetnicikoji iz svojih zemalja bježe u potrazi za boljim životom. No pitanje je, kako mladi iz BiH prihvataju ove ljude? Sa mladima u Tuzli razgovarala Maja Nikolić.

Mladi u Tuzli: U teoriji smo liberalni, ali u praksi je drugačije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00


Crna Gora je za migrante tranzitna ruta u kojoj se uglavnom zadržavaju nekoliko dana, prije nego nastave put najčešće ka Zapadnoj Evropi. Prema zvanicnim podacima, prošle godine je ukupno oko 4,5 hiljade migranata i azilanata evidnetirano na području CG, većinom iz Sirije, Pakistana, Maroka, Alžira.

Prema istraživanjima civilnog sektora, više od polovine srednjoškolaca u Crnoj Gori nema stav o migrantima, oko trećine njih smatra da migranti ne predstavljaju problem, dok ih kao problematične u društvu doživljava manje od petine ispitanika. U Budvi sa mladima razgovarala Jasna Vukićević.

Mladi u Budvi: I migranti su ljudi, treba im pomoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00


Mladi u Srbiji uglavnom imaju pozitivan odnos prema migrantima, pokazuje anketa Radija Slobodna Evropa na ulicama Beograda. Iako ih ne viđaju često, jer informacije o njima dobijaju uglavnom preko medija, kažu da su spremni da ih prihvate u zajednici, na poslu ili u školi. Slušamo kolegu Zorana Glavonjića.

Mladi Beograda: Ne sudimo ljudima na osnovu boje kože
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju „Glasom mladih“ možete preslušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG