Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protest ’1 od 5 miliona’ sa porukom 'Vučiću, prestani da nas deliš'


Beograd: Učesnici protesta kucali na vrata Rektorata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Beograd: Učesnici protesta kucali na vrata Rektorata

U Beogradu je održan 33. protest "1 od 5 miliona", ovoga puta pod sloganom upućenom predsedniku Srbije - "Prestanite da nas delite, dok nasilje ustoličavate kao način vladanja".

Okupljenima se sa kamiona kod Terazijske česme najpre obratio profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković.

"Predsednik je napisao to pismo gde je rekao da mrzi nas i akademske građane države i nazvao nas lažnom elitom. Da li je lažna elita koja je sa njim u vlasti i koja ima prepisane i ukradene diplome ili ljudi koji su svoje diplome pošteno stekli. Pored toga što aktivno pokušava da nas podeli i da nas zavadi, ova vlast nama govori da ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava, što kaže Hladno pivo. Sve je manipulacija. Ja bih da ovde istaknem jednu ideju mojeg kolege Slobodana - da mi ovde treba da se ujedinimo i da zaštitimo predsednika države od Aleksandra Vučića. Moramo zaštititi institucije predsednika i Skupštine od svih zloupotreba", kazao je Tošković.

Glumac Branislav Lečić se pojavio umesto najavljene urednice portala Kolubarske.rs, novinarke Darije Ranković.

"Moderna Srbija nema nikakvih podela. Elita je ona koja je sposobna da privatno podredi javnom, elita je stanje duha, dal bio fakultetski obrazovan, običan radnik ili seljak, to je svaka osoba koja svojim umom može da razdvoji laž od istine. Oni hoće nas da ponize i pretvore nas u podanike, jer su nam okupirali sve institucije i medije. Ali ovo je narod koji pobeđuje u svim situacijama, ovaj narod je kao Novak Đoković. Ova vatra ne može da nestane. Ovaj žar ne sme da se ugasi. Samo treba da istrajemo i da verujemo", poručio je Lečić.

Protestna kolona se i ove subote kretala od Terazijske česme, Prizrenskom, Brankovom i Pop Lukinom ulicom, potom Pariskom i Uzun Mirkovom, a završetak protesta biće kod zgrade Rektorata. Kako su naveli organizatori, plagirane diplome i doktorati šalju javnosti jasnu poruku - dok si na vlasti, možeš da kupiš diplomu fakulteta i da doktoriraš, a institucije neće reagovati.

“Kao posledica nerešenih pitanja lažnih diploma i plagiranih doktorata, sve je izvesnije da će Univerzitet u Beogradu pasti na jednoj od najvažnijih rang lista univerziteta u svetu - Šangajskoj listi, što je potvrdila i rektorka Univerziteta Ivanka Popović. Zbog toga odlazimo do zgrade Rektorata, kako bismo podsetili ceo Univerzitet da on treba da održava ugled akademske zajednice, kako u svetu, tako i od nas, i time podstiče mlade ljude da ostanu da se obrazuju u Srbiji”, navodi se u pozivu na protest.

Na završetku protesta, kod zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu građani su lupali na vrata te institucije želeći da probude nadležne da reaguju i ne dozvole dalje propadanje Beogradskog univerziteta.

Studenti su inače u petak, dan pred protest, posetili zgradu Rektorata gde su u holu ove institucije protestovali zahtevajući da ministri finansija i policije u Vladi Srbije Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti zbog diploma koje osporava deo akademske zajednice. Epilog je bio dogovor sa Rektorkom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović, koja je najavila da će se sa studentima videti posle letnje pauze, kada će “razmotriti kako i da li kao institucija mogu da reaguju na njihove zahteve”.

Građanski protesti u Srbiji počeli su nakon prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, koji se desio 23. novembra 2018. godine u Kruševcu, tada noseći naziv “Stop krvavim košuljama”. Od decembra prošle godine, građanski protesti menjaju ime u “1 od 5 miliona” i šire se na brojne gradove u Srbiji.

XS
SM
MD
LG