Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veselji: Neizbežni izbori na Kosovu


Kadri Veselji

Predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, istovremeno i predsednik Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je u subotu uveče da su prevremeni izbori na Kosovu, nakon ostavke Ramuša Haradinaja, neizbežni.

"Demokratska partija Kosova je spremna za izbore, kad god se oni zakazali. Ono o čemu sada može da se diskutuje je samo vreme kada oni treba da se održe. O tome, verujem da ćemo održati konsultacije i sa dosadašnjim koalicionim partnerima kao i sa ostalim partijama, u skladu sa Ustavom i zakonima", kazao je Veselji na konferenciji za novinare po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Veselji je dodao da je Haradinajeva ostavka njegova lična odluka i da je ona prihvaćena, bez obzira što prethodno nisu održane nikakve konsultacije.

Dodao je da će Kosovo "ostati neugroženo za života".

Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na premijersku poziciju u petak zbog poziva kosovskog Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu sledeće nedelje. Haradinaj je rekao da je ocenio da se u Hagu treba pojaviti kao običan građanin, a ne kao premijer države. Prilikom podnošenja ostavke kazao je da o budućim rukovodiocima treba da odluči narod Kosova na prevremenim izborima, te je najavio angažman unutar partije po povratku iz Haga.

Međutim, još uvek nije poznato kako će postupi predsednik Kosova kome Ustav inače omogućava da, u slučaju ostavke premijera, u konsultaciji sa političkim partijama ili koalicijom sa većinom u Skupštini, imenuje novog kandidata za formiranje Vlade. Ukoliko u Skupštini nema većina za izglasavanje vlade u dva kruga, Kosovu predstoje izbori. Druga opcija je takođe da Skupština raspusti samu sebe.

Član 82 [Raspuštanje Skupštine]

1. Skupština se raspušta u sledećim situacijama:

(1) ukoliko se u roku od šezdeset (60) dana, od dana konstituisanja od strane Predsednika Republike Kosovo, ne formira Vlada;

(2) ukoliko za raspuštanje Skupštine glasa dve trećine (2/3) poslanika, raspuštanje se vrši na osnovu dekreta Predsednika Republike Kosovo;

(3) ukoliko se u roku od šezdeset (60) dana, od dana započinjanja procedure izbora, ne izabere Predsednik Republike Kosovo.

2. Skupština se može raspustiti od strane Predsednika Republike Kosovo, ako se uspešno izglasa nepoverenje Vladi.

XS
SM
MD
LG