Dostupni linkovi

Samoproglašena Libijska narodna armija najavila ofanzivu na Tripoli


Vođa LNA Khalifa Haftar
Vođa LNA Khalifa Haftar

Samoproglašena Libijska nacionalna armija (LNA) proglasila je danas "poslednji momenat" za ofanzivu za preuzimanje Tripolija od zvanične vlade koju podržavaju Ujedninjene nacije.LNA, koju predvodi komandant Kalifa Haftar, pozvala je preko društvene mreže Fejsbuk mlade ljude da im se pridruže.

U medjuvremenu, medjunarodno priznata vlada u Tripoliju objavila je saopštenje u kom se navodi da su prikupili obaveštajne podatke o mogućim vazdušnim napadima LNA na ključne lokacije u glavnom gradu uključujući i jedini aerodrom koji trenutno funkcioniše.

Ona je dodala da ima informacije o mogućim vazdušnim napadima Hifterovih saveznika uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku.

Libija je podeljena izmedju dve zaraćene vlade. Fajez el Saradž predvodi oslabljenu vladu u Tripoliju na zapadu, uz podršku nekoliko vojnih grupa.

Samoproglašena libijska nacionalna armija (LNA) Kalife Haftara vlada ostatkom zemlje.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila ove godine kada su snage komandanta Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište vlade koju predvodi al Saradž.

XS
SM
MD
LG