Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijetnam: Kineski brod narušio naš suverenitet


Južnokinesko more

Vijetnam je optužio u petak Kinu da su njen brod za naftna istraživanja i prateća plovila, narušila njegov suverenitet, zatraživši da napusti vode koje pripradaju ovoj zemlji.

Vijetnam i Kina se spore već duže vreme oko energijom potencijalno bogatog pojasa u Južnokineskom moru.

Dva istraživačka centra sa sedištem u SAD izvestila su u sredu da su kineski i vijetnamski brodovi bili pozicionirani nekoliko sati jedan naspram drugog nedaliko od naftnog bloka u vijetnamskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Ni Peking niti Hanoj nisu potvrdili niti demantovali ovaj izveštaj.

"U poslednjih nekoliko dana, kineski istraživački brod, Haiyang Dizhi 8, i njegova pratnja sprovodili su aktivnosti u južnom delu Istočnog mora (Južnokinesko more), čime su narušili vijetnamsku ekskluzivnu ekonomsku zonu i kontinentalni pojas," navodi se u saopštenju portparolke Minisarstva inostranih poslova u Hanoju Le Ti Tu Hang.

"Ova oblast se u potpunosti nalazi u vijetnamskim vodama," ističe Hang.

Hanoj zahteva da Kina prestane sa "nelegalnim aktivnostima", te da njeni brodovi napuste vijetnamske vode, dodala je Hang.

Istovremeno, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova
Geng Šuang je, odgovarajući na pitanja oko incidenta u sredu, kazao da se "mi nadamo da vijetnamska strana može iskreno da poštuje kineska suverena prava i nadležnost nad relevantnim vodama, te da neće preduzimati bilo kakav potez koji može da iskomplikuje stvari."

Prema izveštaju jednog od pomenutih američkih istraživačkih centara
(C4ADS), kineski brod Haiyang Dizhi 8 je i dalje aktivan u vijetnamskim brodovima.

XS
SM
MD
LG