Dostupni linkovi

Tači: Haški sud, uz Haradinaja, pozvao još nekoliko čelnika OVK


Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je povodom ostavke premijera Kosova da će delovati u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, te je potvrdio da je pored Ramuša Haradinaja, Specijalni sud pozvao još nekoliko čelnika OVK.

On je na Fejsbuku napisao da je „sa žaljenjem saznao da je Specijalni sud pozvao na intervju bivšeg šefa Štaba OVK i njegovog aktuelnog savetnika Bisljima Zurapija, bivšeg komadanta operativne zone Dukađini, premijera Ramuša Haradinaja i nekoliko bivših čelnika OVK“.

„Iz medija sam informisan i o odluci premijera Republike Kosovo, Ramuša Haradinaja o podnošenju neopozive ostavke. Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Kosova osiguravam vas da ću delovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima o čemu će građani biti obavešteni na vreme“, kazao je Tači.

On je dodao da veruje u čistu borbu OVK i u visoke moralne vrednosti "vojnika slobode".

„Ni vrednosti naše slobode ni borbu OVK neće niko moći da ugrozi“, zaključio je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podneo je u petak, 19. jula, ostavku na poziciju premijera Kosova budući da je dobio poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu nije moglo dati informacije u vezi sa ovim slučajem, kao što je i do sada bila praksa u pogledu ispitivanja u tom tužilaštvu.

"Podnosim neopozivu ostavku sa pozicije premijera Republike Kosova. Želim da vam se zahvalim na ukazanom poverenju i podršci. Razlog je taj što sam dobio poziv od Specijalizovanih veća u Hagu kao osumnjičeni", kazao je emotivnim tonom na zasedanju Vlade Haradinaj u petak.

XS
SM
MD
LG