Dostupni linkovi

Carola Rackete napustila Italiju


Carola Rackete
Carola Rackete

Carola Rackete, kapetanica njemačkog spasilačkog broda s migrantima, Sea-Watch 3, napustila je Italiju, saopćila je u petak glasnogovornica njene organizacije.

Ona je kazala kako vjeruje da se Rockete vratila u Njemačku i da će kasnije otputovati u drugu zemlju, ali je, pozivajući se na zaštitu privatnosti, kazala da ne može biti sigurna gdje se kapetanica trenutno nalazi.

"Jedino što je izvjesno je to da je napustila Italiju", kazala je glasnogovornica.

Rackete (31) u četvrtak je bila u Agrigentu na Siciliji kako bi je ispitivali tužioci koji je optužuju za pomaganje ilegalne imigracije i opiranje naređenjima s vojnog broda.

Zbog čega je uhapšena kapetanka broda Sea Watch?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Rackete je u Italiji osumnjičena za krivično djelo nakon što je preuzela 40 migranata s otoka Lampedusa 29. juna, ignorišući naređenje da ne ulazi u italijanske teritorijalne vode.

Taj spor učinio ju je javnom - i polarizirajućom - ličnošću, u jeku dugotrajnih kontroverzi oko odgovora EU na priliv migranata iz Sjeverne Afrike.

Italijanski ekstremno desničarski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji širi tvrdokornu politiku prema migrantima, jedan je od najglasnijih kritičara Rackete.

Prije objave vijesti da je Rackete napustila Italiju, Salvini je objavio u tweetu: "Ne mogu dočekati da protjeram tu njemačku komunisticu i vratim je kući", prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG