Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sukob koalicionih partnera u italijanskoj vladi


Mateo Salvini, vicepremijer i lider Lige, premijer Đuzepe Konte i Luiđi Di Majo, ministar privrede i lider Pokreta 5 zvezdica

Potpredsednik italijanske vlade i lider desničarske lige Mateo Salvini, izjavio je u petak da će se sastati sa Luiđi Di Majom, liderom koalicionog Pokreta 5 zvezdica, u trenutku kada se spekuliše da bi njihov savez mogao da se raspadne.

“Problem nije Di Majo, već opozicija koju čine mnogi političari iz 5 zvezdica,” istakao je Salvini.

Mnogi iz rukovodstva Lige traže od Salvinija da okončna jednogodišnju koaliciju i zatraži prevremene izbore, tvrdeći da više nije moguće raditi sa ministrima iz antiestablišment Pokreta 5 zvezdica, jer “blokiraju” razne projekte.

“Očigledna je totalna blokada predloga, projekata i gradnje infrastrukture od strane pojedinih ministara iz 5 zvezdica, što nanosi štetu Italiji,” navodi se u Salvinijijevom saopštenju.

On je dodao da nema ničega ličnog. “Luiđi Di Majo je korektna i ugledna osoba, ali ‘ne’ i svakodnevne blokade rada i reformi su neprihvatljive,” naglašava Salvini.

Liga je najnezedovoljnija blokedom njenih napora da izdejstvuje veću autonomiju regiona, što odavno traže na bogatijem severu. Međutim, Pokret 5 zvezdica se pribojava da bi time njena siromašnija utočišta na jugu zemlje ostaala bez neophodnih fondova.

Sastanak Vlade je predviđen za petak po podne, ali se ne nazire kompromis.

Politički komentatori ocenjuju da je poslednja prilika za pad vlade 20. jul, jer ukoliko se to desi nakon tog datuma, onda bi prevremeni izbori mogli da se održe tek najesen. To bi otežalo donošenje budžeta za 2020. godinu, koji je ključan za realizovanja programa aktuelne vladajuće koalicije, imajući u vidu i nesuglasice sa Briselom oko potrošnje.

Izbori u Italiji nikada nisu održani u jesen ili zimu. Salviniju, kako prenosi Rojters, ne odgovara pad vlade u ovom trenutku jer parlament razmatra predlog zakona, za koji se on zalaže, koji otežava humanitarnim organizacijama da brodovima dovoze migrante do italijanske obale.

Odnosi između dve stranke su naročito zategnuti nakon izbora za Evropski parlament u maju, na kojima je Liga mnogo bolje prošla od Pokreta 5 zvezdica, koji je na prethodnim nacionalnim izborima osvojio najviše glasova.

Liga uživa podršku skoro 40 odsto birača i njeno vođstvo smatra da bi u slučaju prevremenih izbora mogla da sama formira vladu. Istovremeno, Pokret 5 zvezdica, prema istraživanjima javnog mnjenja, može da računa tek na polovinu glasova u odnosu na prethodne izbore.

Ove procene dovode Di Maja u tešku poziciju i možda će biti spreman na kompromise.XS
SM
MD
LG