Dostupni linkovi

Turska za sada bez novih američkih sankcija


Američki borbeni avion F - 35
Američki borbeni avion F - 35

Sjedinjene Države trenutno ne planiraju da nametnu nove sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema, rekao je američki predsjednik Donald Trump dan nakon što je Bijela kuća saopštila da je kupovinom ruskog sistema Ankari onemogućeno učešće u F-35 američkom vojnom sistemu.

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana izrazio je u četvrtak "nelagodu" zbog odluke Washingtona da se Turska ukloni iz zajedničkog programa borbenih aviona, javili su iz turske CNN televizije.

Glasnogovornik Erdogana Ibrahim Kalin izjavio je kako odnosi između saveznika NATO-a ne mogu ostati zdravi s takvim jednostranim odlukama.

Sjedinjene Države saopštile su u srijedu kako započinju proces uklanjanja Turske iz programa za borbenih aviona F-35, najnaprednijih aviona u arsenalu SAD-a, koji koriste NATO i druge partnerske zemlje.

Nakon što su iz Ankare saopštili kako su počeli sa prihvatanjem isporuke ruskog raketnog sistema S - 400, Turska se suočava sa prijetnjama o izbacivanju iz američkog vazdušnog vojnog sistema.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG