Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mostar: Novi protest građana pred deponijom


Protest građana u Uborku kod Mostara

Oko stotinjak građana okupilo se u četvrtak poslijepodne pred ulazom u Javno preduzeće Deponija, u mjestu Uborak sjeverno od Mostara. Time su izrazili nezadovoljstvo što vlasti, kako tvrde, nepoštuju dogovor postignut prije skoro mjesec dana, nakon kojeg su mještani deblokirali ulaz u deponiju, te je počeo odvoz smeća sa pretrpanih gradskih ulica.

“Ovo je okupljanje upozorenja. Nadam se da nas neće natjerati da ponovo blokiramo ovu deponiju, jer tad idemo do kraja, zaista”, izjavio je Omer Hujdur, aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koja je organizirala mirni protest pred ulazom u deponiju.

Iz te Inicijative su ranije na društvenim mrežama saopćili da novi protest, nakon prve blokade koja je trajala od 10. do 20. juna, organiziraju zbog "kršenja procedura i naloga federalne inspekcije na deponiji Uborak",

“Proceduralna je obaveza, ali i nalog federalnog inspektora, da svi kamioni s otpadom idu kroz halu za sortiranje, odnosno da otpad ide kroz sortirnicu. Nakon početnog poštivanja tog dogovora i naloga, dnevni kapacitet je bio 30-40 kamiona, dok je ranije dovoženo i do 200 kamiona otpada, iz čega se može izvući jasan zaključak kako su kamioni direktno otpad istresali na deponiju, bez sortiranja, čemu u prilog ide i informacija o navodnom kvaru sortirnice, što je još jedan pokazatelj da je vrlo malo ili nimalo korištena”, navodi se u pozivu Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Građani su tokom okupljanja zatražili i da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne produži okolinsku dozvolu deponiji Uborak, koja ističe 16. septembra, jer, kako tvrde, deponija ima kapacitet da primi otpad tek za još nekoliko mjeseci.

Podsjećanja radi, mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići, uz Uborak, 10. juna blokirali su ulaz u deponiju i sprječavali odlaganje smeća sa gradskih ulica, nakon što je u javnost procurilo da se na deponiju ne odlaže samo kruti otpad, nego i sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda, te medicinski i animalni otpad. Blokada je prekinuta 20. juna, nakon višednevnih pregovora sa gradskim vlastima, kada je između ostalog dogovoreno da se smeće ubuduće odlaže nakon sortiranja, te da se traži nova lokacija za regionalnu deponiju.

“Ovo se neće i ne može nastaviti na ovaj način, kako su do sad radili, to se neće moći tako raditi, mi ćemo blokirati opet, ako treba, sto dana, nije deset nije jedanaest, nego sto dana. Ovo je nelegalna deponija. Ova u koju oni istresaju sad smeće, nema nikakvih papira”, izjavio je jedan od predstavnika inicijative “Jer nas se tiče”, Nijaz Hodžić.

On je pozvao vlasti da pronađu novu lokaciju za deponiju, “ali da to ne traje pet godina, nego da to bude sad”. “Evo mjesec dana je prošlo, oni nisu ništa uradili”, dodao je Hodžić.

Mostarci traže zatvaranje deponije Uborak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG