Dostupni linkovi

Sudanci ponovo na ulicama, traže osvetu za ubijene demonstrante


Protest u Sudanu

Hiljade Sudanaca izašle su na ulice kako bi osudile smrtonosno rasturanje kampa demonstranata u Kartumu početkom juna kada je poginulo preko 100 ljudi. Iako su Vojni savet koji upravlja zemljom i opoziciona Alijansa za slobodu i promene dogovorili "naizmeničnu" kontrolu nad institucijom koja će voditi trogodišnju tranziciju ka civilnoj vlasti, napeta atmosfera u Sudanu ne jenjava.

Potpisana je tzv. politička deklaracija, jedan od dva dokumenta koji su deo sporazuma. Drugi će dokument, Ustavna deklaracije, kako se očekuje, biti potpisan u roku od nekoliko dana.

"Ukoliko se pri potpisivanju dogobore da vojsci daju pun imunitet, ponovo ćemo izaći na ulice", rekao je jedan od demonstranata i dodao da na ulicama neće biti mira dok "se ne oformi civilna vlada i dok se ne osveti krv mučenika".

Sindikalno "Sudansko udruženje profesionalaca" koje predvodi demonstracije od decembra obavilo je na Tviteru da su vojne snage upotrebile suzavac kako bi rasturile demonstracije na nekoliko mesta u Kartumu. Nije bilo ozbiljnije povređenih.

Demonstranti su šetali ka velikom travnjaku u Kartumu mašući sudanskim zastavama i lupajući u bubnjeve. Uzvikivali su "Revolucija!" i "Osvetićemo krv mučenika!".

Sudanom vlada Prelazni vojni savet otkad je predsednik Omar al Bašir svrgnut vojnim pučom, u aprilu ove godine, posle pritiska demonstranata. Demonstranti su onda tražili da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

Pregovori demonstranata i generala o tranziciji prekinuti su nakon što je vojska nasilno rasturila kamp demonstranata kada je stradalo preko 100 ljudi.

Opozicija traži nezavisnu medjunarodnu istragu tog incidenta a generali su odbili jer su formirali sopstveni istražni tim.

XS
SM
MD
LG