Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri EU bez sporazuma o ad -hoc mehanizmu za tražioce azila


Migranti i izbeglice na španskom tlu

Ministri unutrašnjih poslova EU nisu se uspjeli usuglasiti oko ad-hoc mehanizma za raspoređivanje tražilaca azila koji se domognu obala država članica bloka, objavio je u četvrtak francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner, dodajući da će se pregovori nastaviti.

Francuska i Njemačka insistiraju na sklapanju prelaznog sporazuma među državama članicama EU o raspodeli tražilaca azila spašenih s Mediteranskog mora na neformalnim razgovorima u Helsinkiju kojima je također prisustvovao italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Raspravom, koja je počela u srijedu navečer, dominirali su, međutim, "veoma suprotstavljeni stavovi", kazao je Castaner, dok su neki ministri odbili da prihvate migrante, drugi su apelovali na solidarnost, brojni su izrazili brigu stvaranjem poticaja za ostale migrante da se otisnu na put.

Ta tema ponovo će biti raspravljana na sastanku ministara vanjskih i unutrašnjih poslova u Parizu u ponedjeljak, saopćio je francuski ministar, dodajući da je cilj pridobiti oko 15 zemalja za podršku ad-hoc mehanizmu, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG