Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasada SAD-a: Zaključci VSTV pokazuju nedostatak razumijevanja uloge parlamenta


Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTS) BiH usvojio je zaključke kojima osuđuje formiranje istražne komisije u Predstavničkom domu parlamenta BiH, uz ocjenu da je riječ o miješanju u rad pravosuđa i poruku da članovi VSTS-a neće učestvovati u radu ove komisije.

U zaključku VSTVBiH se navodi da zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu a posebno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, suštinski predstavlja, zaključio je VSTV, parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini.

"Na taj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti," navodi se u zaključku VSTV-a.

Današnji zaključci VSTV-a pokazuju nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora, stav je Ambasade SAD-a u BiH o zaključcima ove pravosudne institucije.

"Zdrave demokratije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu Parlamenta, ne o o obvezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH," stoji na Twitteru Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

XS
SM
MD
LG