Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mektić: EU spremna podržati projekte za rješenje statusa migranata


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, nakon sastanka u sjedištu Evropske komisije u Briselu, izjavio je da je Evropska unija spremna finansijski podržati sve razumne i opravdane projekte koji se tiču rješavanja pitanja i statusa migranata u BiH ne ograničavajući to bilo koji finansijski iznos.

„Ako se uspijemo dogovoriti, ako budemo razumni, odgovorni, rješimo pitanje ove koordinacije na efikasniji način, riješimo pitanje prihvatnih centara, moći ćemo novac iz tih fondova dobijati na institucije Bosne i Hercegovine i moći ćemo ga mi raspoređivati“, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu, dan nakon sastanka u Briselu.

„Mi ne želimo biti "hot spot" država za migrante dok se drugdje dižu bedemi“, rekao je Mektić, te napomenuo da je cilj rastrećenje Unsko- sanskog kantona od migranstke krize.

Dragan Mektić: Pametnog ne treba savjetovati, a budalu džaba savjetuješ
Dragan Mektić: Pametnog ne treba savjetovati, a budalu džaba savjetuješ

Ministar sigurnosti rekao je da je potrebno ispuniti uslove da bi novac Evropske unije mogle direktno koristiti institucije Bosne i Hercegovine, kao što je to slučaj i u zemljama regiona. Do sada je u BiH novac Evropske unije za pomoć u rješavanju migranstke krize bio korišten putem međunarodnih institucija.

Jedan od uslova za dobijanje novca je da se Operativni štab za pitanja migracija reformiše i dobije značajniju ulogu, tačnije da od dosadašnje savjetodavne uloge postane tijelo koje funkcionalno vodi migracionu politiku i može da donosi odluke.

„Što znači da ću ja ovdje otvoriti proces reforme Koordinacionog tijela, da vidimo kako mi možemo jasnije i odgovornije da putem donošenja odluka upravljamo procesom migracija. Mi smo sada neko savjetodavno tijelo. Što naš narod kaže: ' Pametnog ne treba savjetovati, a budalu džaba savjetuješ“, rekao je Mektić.

Prihvatni centri Miral i Bira trebaju biti zatvoreni, također i lokalitet Vučjak, koji nije adekvatno rješenje za smješataj migranata, a potrebno je naći novu lokaciju za prihvatni centar unutar Unsko-sanskog kantona.

Postoji ideja da se otvori i prihvatni centar u Doboj -Istoku, u vezi čega treba u narednom peridu da počnu pregovori sa lokalnim vlastima.

Novi sastanak u sjedištu Evropske komisije u Briselu, u vezi sa rješavanjem migrantske krize ponovo će biti održan u saptembru.

XS
SM
MD
LG