Dostupni linkovi

Evropska komisija: BiH da pronađe nove lokacije za migrante


Migranti u Kampu u Bihaću
Migranti u Kampu u Bihaću

Evropska komisija sa zabrinutošću primjećuje da su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini za smještaj migranata i izbjeglica velikim dijelom nedovoljni, jedan je od zaključaka delegacije EU i bh. vlasti na visokom nivou u Briselu.

Osim toga, "Komisija sa žaljenjem konstatuje da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, uprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu finansijsku podršku. Komisija apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da identifikuju prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja", navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Isto tako, "Komisija je upoznata sa opredjeljenjem vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju učinkovito funkcionisanje postojećih privremenih prihvatnih centara i apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice sa neprikladne lokacije Vučjak".

Bez struje, toaleta i telefona u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Dodaju da je da je potrebno osigurati i zaštititi dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno onih najugroženijih, te da su spremni da nastave pružati dodatnu podršku pogođenim zajednicama.

Inače, skoro 36.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine, prema procjenama vlasti. Trenutno ih je u BiH oko 7.400, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Približno 4.100 osoba je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU.

Evropska unija je od 2007. godine Bosni i Hercegovini, za ove svrhe, dala 48,6 miliona eura kroz IPA fondove.

Na raskršću svjetova
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:57 0:00

XS
SM
MD
LG