Dostupni linkovi

Uhapšeni članovi sicilijanskog mafijaškog klana u Italiji i SAD


FBI agent, ilustrativna fotografija
FBI agent, ilustrativna fotografija

Italijanska i američka policija izvele su koordiniranu akciju usmjerenu na razbijanje sicilijanske mafijaške porodice koja je nastojala da obnovi svoja uporišta nakon godina egzila u Sjedinjenim Državama, potvrdili su italijanski istražitelji, prenosi Reuters.

Preko dvije stotine policajaca, uključujući pripadnike FBI-ja, uhapsili su 18 osoba na Siciliji u sklopu istrage Inzerillo klana u Palermu u Italiji i njihove savezne porodice Gambino, sa sjedištem u New Yorku.

Za devetnaestim osumnjičenim se traga u Sjedinjenim Državama.

Šef policije u Palermu, Renato Cortese, izjavio je novinarima da su se pripadnici sicilijanskog kriminalnog klana Passo di Rigano nastanili u SAD-u osamdesetih godina, nakon što su preživjeli rat sa porodicom Corleone. Porodica Corleone odnijela je pobjedu u tom ratu i tako su prognali porodicu Inzerillo u SAD.

Neki preživjeli su se očigledno vratili u Italiju nakon slabljenja porodice Corleone. Salvatore "Toto" Riina, šef Corleone klana, umro je 2017. godine u zatvoru, gdje je proveo skoro četvrtinu stoljeća.

Porodica je od tada težila da povrati svoj stari posao, saopćila je policija, uz pomoć uticajnih saveznika u New Yorku.

„Istraga je otkrila snažne veze između Cosa Nostre u Palermu i organizovanog kriminala u SAD-u, posebno povezanog sa Gambino klanom“, navodi se u saopćenju policije.

Ni Gambino ni Inzerillo porodica nisu odmah komentarisali ove izjave.

Gambinovi su jedna od pet italijansko-američkih mafijaških porodica u New Yorku. Dosadašnje optužbe protiv članova ovih porodica uključivale su ubistva, narkomanije i ilegalnu distribuciju droge.

XS
SM
MD
LG