Dostupni linkovi

Predstavnik RSF-a u Turskoj oslobođen optužbi za terorističku propagandu


Turski novinari i aktivisti zahtijevaju oslobađanje Erola Onderoglua

Predstavnik Reportera bez granica (Reporters Sans Frontieres, RSF) u Turskoj Erol Onderoglu (Enderolu) oslobođen je pred turskim sudom optužbi za "terorističku propagandu" zbog suradnje sa prokurdskim listom.

Odluka sudije da oslobodi Onderoglua optužbi pozdravljena je aplauzom u sudskoj sali, prenio je novinar agencije AFP.

Onderoglu nije bio prisutan u sudu.

Onderoglu je mogao dobiti više od 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u kampanji solidarnosti za list Ozgur Gundem, koji je zatvoren zbog optužbi da ima veze sa kurdskom pobunom.

Novinar i pisac Ahmet Nesin i predsjednica Fondacije za ljudska prava Sebnem Korur Fincancı (Šebnem Koruf Findžandži), kojima je suđeno u istom sudskom postupku, također su oslobođeni optužbi.

Njih troje su uhićeni u lipnju 2016. godine desetak dana prije nego što su uvjetno pušteni na slobodu dok je trajalo dugo suđenje prema optužbama za terorističku propagandu i poticanje na kazneno djelo.

Sud je naveo i da mogu tražiti financijsku nadoknadu za dane provedene u pritvoru.

Reporteri bez granica su u poruci na Twitteru naveli da osjećaju olakšanje oslobađanjem Erola Onderoglua i njegovih kolega, ali da je tri godine "apsurdnih procedura" već jedan oblik kazne.

Onderoglu, koji se nalazi u inozemstvu, goni se po istoj optužbi za terorističku propagandu u drugom sudskom procesu koji treba da počne 7. studenog. On je optužen za podršku sveučilišnoj peticiji u kojoj se poziva na prestanak sigurnosnih operacija na većinski kurdskom jugoistoku Turske.

XS
SM
MD
LG