Dostupni linkovi

Američki senator Bob Dole dobit će Ključ grada Sarajeva


Robert Bob Dole

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je jednoglasno podržalo prijedlog gradonačelnika da se američkom senatoru Bobu Doleu uruči priznanje Ključ grada Sarajeva.

Dole je jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Državama, ističe se.

"Ugledni republikanski političar iz Kanzasa tokom svoje cijele političke karijere bio je vezan za našu zemlju i grad. Posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini. Prema relevantnim studijama, upravo Doleov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH", naveo je gradonačelnik u obrazloženju.

Pored toga, "Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid". "Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale", dodaje se, "bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina".

Robert Bob Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969.do 1996. godine, a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu.

Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

XS
SM
MD
LG