Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakon o demobilisanim borcima


Protest demobilisanih boraca pred Parlamentom Federacije BiH, februar 2019.

Usvajanjem Prijedloga novog zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica okončana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH), na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg budžeta i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Zakonom o demobilisanim borcima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Rebalanskom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona maraka (oko 12,5 miliona eura) za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućno njegovo stupanje na snagu.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO), Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA) i evidencija sa kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Pročitajte: Ulična 'borba' boraca BiH

XS
SM
MD
LG