Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp: Nisam rasista, rezolucija demokrata


Američki predsednik Donald Tramp danas se žestoko branio da nije rasista, ali njegove poruke na Tviteru u kojima napada četiri demokratske poslanice Kongresa, izazvale su negodovanje i kod njegovih republikanaca, koji se još nisu izjasnili o tom pitanju.

"Te poruke nisu bile rasističke. U meni nema ni trunke rasizma", naveo je Tramp pozivajući republikanske poslanike da ne padnu "u zamku" demokratskih protivnika.

“Ovo bi trebalo da bude glasanje o prljavom jeziku, saopštenjima i lažima koje su izrekle demokrate”.

Odgovarajući Trampu, jedna od prozvanih kongresmenki Aleksandrija Okazio-Kortez je napisala na Tviteru: “U pravu ste, gospodine predsedniče – nemate trunke rasizma u vašem telu. Vi imate rasistički um u glavi i rasističko srce u grudima”.

Ona ga je dodala da Tramp treba da se seti kada se hvalisao oko “seksualnih nasrtaja na žene, govoreći kako je osećao njihove grudi i genitalije jer ‘kada ste zvezda one vam dozvoljavaju da to činite?’”

Predstavničkom domu Kongresa je predložen tekst rezolucije na glasanje u kojem se osuđuju Trampovi ispadi. Očekuje se da će ovaj dom, u kome demokrate imaju većinu, izglasati ovaj tekst koji će imati simbolički značaj ali ne i snagu zakona.

“Ovo je, nadam se, nešto gde ćemo dobiti podršku republikanaca. Ako ne mogu da podrže osudu predsednikovih izjava, onda je to poruka sama po sebi”, kazala je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Nekoliko republikanskih kongresmena je osudila Trampove opaske dok su ga ostali branili. Lider manjinskih republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti je na pitanje novinara da li su Trampovi tvitovi rasistički, kratko odgovorio – “Ne”.

Američki predsednik ponovo je juče žestoko verbalno napao četiri demokratske poslanice u Kongresu optužujući ih da "vole neprijatelje" Amerike i poručio im da mogu da napuste SAD ako nisu srećne u toj zemlji.

"Ta grupa od četiri osobe se stalno žali", rekao je Tramp u Beloj kući aludirajući na poslanice, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote, Rašidu Tlaib iz Mičigena i Ajanu Presli iz Masačusetsa.

"Te osobe mrze našu zemlju. One šire žestoku mržnju. Ako niste ovde srećne, možete da idete", dodao je Tramp.

Američki predsednik je pre dva dana rekao da te poslanice "mogu da se vrate odakle su došle", čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

Aleksandrija Okazio-Kortez je poreklom iz Portorika, Ilhana Omar je došla u SAD kao izbeglica iz Somalije, dok je Rašida Tlaib prva Amerikanka palestinskog porekla koja je ušla u Kongres. Ajana Presli je prva tamnoputa Amerikanka koja je izrabrana da predstavlja Masačusets u Kongresu.


XS
SM
MD
LG